Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zraniteľné Japonsko

.časopis .fototéma

Dlho sa zdalo, že sebaistotou Japoncov nič neotrasie. Po druhej svetovej vojne vstali z popola, obrazne i doslova, a nastúpili cestu ekonomického rozvoja. Niečo sa však stalo a Japonsko tretieho tisícročia sa pozerá do budúcnosti s obavami.

Možno to nie je národná depresia, ale rozhodne to od nej nemá ďaleko. Japonsko si začiatkom roka pripomenulo štyri roky, čo uplynuli od ničivého zemetrasenia a cunami. Táto katastrofa v roku 2011 pripravila o život vyše 18-tisíc ľudí a zároveň odhalila slabú schopnosť vlády reagovať. A pachuť zostáva dodnes. Okolo 230-tisíc ľudí z tých, ktorí prišli o strechu nad hlavou alebo bolo ich obydlie vážne poškodené, stále žije v provizórnych podmienkach. Vláda premiéra Šinza Abeho pripravuje novú etapu programu obnovy zničených a poškodených stavieb. Tá doteraz prebiehajúca etapa sa v marci skončila a nie je jasné, koľko finančných prostriedkov vláda ešte na program vyčlení. Peňazí je totiž notoricky málo.

.japonská psychika očami Murakamiho
Druhé výročie, ktoré Japonci bolestne prežívajú, rezonovalo dvadsiateho marca – dvadsať rokov od brutálnych sarínových atentátov v metre, ktoré v roku 1995 spáchala sekta Óm šinrikjó. Páchatelia vypustili v metre nervovo-paralytický bojový plyn sarín a na následky jeho pôsobenia zomrelo 12 ľudí. Obrovské tisíce ich malo zdravotné problémy a u mnohých následky pretrvali.
Vodca sekty Šoko Asahara, ktorý kultom osobnosti tak zmanipuloval svojich prívržencov, že boli pre jeho ideológiu ochotní zabíjať, bol odsúdený na smrť – nielen za atentáty v metre, ale aj za iné hrdelné zločiny. Dodnes však nebol popravený a spolu s ďalšími lídrami sekty čaká vo väzení na vykonanie rozsudku.
Aj toto nešťastie odhalilo slabiny japonskej spoločnosti a mentality. Narušilo pocit istoty a Japonci už po ňom nikdy nepociťovali, že „im sa nič podobné stať nemôže“. Vyplavilo na povrch chyby tajných služieb, ktoré mohli atentátom zabrániť.
Svetovo preslávený bestsellerista Haruki Murakami napísal o atentátoch knihu Underground: The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche  (Podzemie: Sarínový útok v Tokiu a japonská psychika). Je to non-fiction, kniha rozhovorov s ľuďmi, ktorí útoky prežili a boli očitými svedkami hrozivých udalostí v roku 1995. Čítame v nej o ľudskej statočnosti zamestnancov metra, ale aj o extrémnej komunikačnej izolovanosti a odovzdanosti mnohých cestujúcich zoči-voči nebezpečenstvu.
Murakami sa v rozhovoroch s úžasom dozvedal, že mnohí ľudia už vo vlaku v metre cítili vážnu nevoľnosť, ktorú im spôsobil unikajúci plyn, no nevedeli,  o čo ide, a napriek zdravotným ťažkostiam nerobili rozruch. Snažili sa ovládnuť a disciplinovane čakali, keď vlak zastane, aby mohli vystúpiť a čím skôr odísť. „Nikto nič nepovedal,“ uviedol v knihe jeden z Murakamiho respondentov, ktorí prežili útok sarínom „Všetci mlčali. Nereagovali, nekomunikovali. Rok som žil v Amerike a verte mi, keby sa niečo podobné stalo v Amerike, rozpútala by sa obrovská scéna, každý by kričal ,Čo sa to tu deje?ʻ, ľudia by spoločnými silami pátrali po príčine problémov.“

.kde sú individualisti?
Dnešné Japonsko sa dá v niečom prirovnať k cestujúcim v osudný deň v metre. Takmer všetci cítia, že niečo nie je v poriadku. Prichádzajú symptómy nezdravej spoločnosti, so železnou pravidelnosťou sa pripomínajú a vyžadujú si riešenie. Na krajinu sa zniesla ťaživá atmosféra.
Počet domácností na sociálnej podpore v januári tohto roku dosiahol rekordné číslo 1 618 817. Z toho väčšina je domácností starých občanov, v poradí za nimi nasledujú domácnosti invalidných či dlhodobo chorých a na treťom mieste sú domácnosti, kde je niekto nezamestnaný. Japonská ekonomika je treťou najväčšou na svete, ale roky stagnácie jej neprospeli a vláda premiéra Šinza Abeho svojím ekonomickým programom nedokázala podporiť reálnu ekonomiku. Na prvý štvrťrok je predpovedaný rast 1,5 percenta, čo je pre Japonsko veľmi slabé. Trh s akciami pritom dosahoval v marci vysoké hodnoty – ceny akcií stúpali, skutočný výkon firiem bol však pramálo povzbudivý.
Kde sa stala chyba? Japonsko, tiger Ázie, sa neprispôsobilo zmenám. Odborníci hovoria, že japonské technológie v hardvéri boli ideálne pre analógový svet, pre ten digitálny už nepostačujú. Financial Times píšu, a Európan to číta s údivom, že japonské banky majú ťažkosti pri adaptácii na internet. (Napríklad banka Sumitomo Mitsumi nemá internet banking v anglickej verzii – takže jej zahraniční klienti majú smolu.)
Vzdelávací systém, ktorý kladie na prvé miesto skupinovú identitu, memorovanie, poslušnosť a konformnosť, nedáva veľa šancí, že japonskú ekonomiku čakajú v dohľadnej budúcnosti účinné reformy. Tá totiž potrebuje inovácie a ľudí ochotných a schopných uvažovať mimo bežných kategórií. Ale ľudí tohto typu japonské školstvo neprodukuje a sami japonskí rodičia priznávajú, že u svojich detí si najviac cenia schopnosť prispôsobiť sa skupine, nie vytŕčanie z davu.
Kde sú teda individualisti, ktorí budú otcami budúcich start-upov?
Už jeden pohľad do demografických štatistík napovie, že aj keby sa kde-tu vyskytli, bude ich veľmi málo. Pretože málo bude všetkých Japoncov. Podľa  Národného ústavu pre populáciu a výskum sociálneho zabezpečenia v Japonsku bude počet obyvateľov každý rok klesať – o milión ľudí. V roku 2060 má mať krajina v porovnaní s dnešnými 127 miliónmi iba 86 miliónov obyvateľov, z nich bude vyše 40 percent nad 65 rokov. Počet „singles“, ktorí sa nemienia viazať vo vzťahu a mať potomstvo, rastie. Ekonomická neistota neprispieva k odhodlaniu založiť si rodinu. Ale málo detí znamená – ak to povieme úplne prakticky – málo spotrebiteľov. A vzniká začarovaný kruh.
Zdá sa, že na jeho prekonanie treba viac sily, ako súčasné deprimované Japonsko má.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite