Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko: Ruská propaganda zrejme pred jesennými voľbami zosilnie

.tasr .svet

Poľsko sa stalo hlavným cieľom ruskej propagandy, lebo neotrasiteľne podporuje Ukrajinu.

Poľsko: Ruská propaganda zrejme pred jesennými voľbami zosilnie sita/AP Photo/Czarek Sokolowski

ruská dezinformačná a propagandistická kampaň zameraná na Poľsko pravdepodobne pred jesennými parlamentnými voľbami zosilnie, uviedol v pondelok vysokopostavený predstaviteľ poľských bezpečnostných zložiek Stanislaw Žaryn. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry PAP.

Vládny splnomocnenec pre bezpečnosť informačného priestoru Žaryn uviedol, že Poľsko sa stalo hlavným cieľom ruskej propagandy, lebo neotrasiteľne podporuje Ukrajinu.

V Poľsku zaznamenali obavy, že Moskva tieto pokusy vystupňuje v období, keď sa Poľsko pripravuje na voľby. Tie sa budú zrejme konať v októbri, hoci ich termín ešte nebol stanovený.

„Ruská dezinformačná a propagandistická kampaň sa pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch zosilní. Mali by sme očakávať pokusy o ovplyvnenie Poľska počas volebného obdobia,“ napísal Žaryn na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Žarynov príspevok je reakciou na výroky Alexandra Makušina, ktorého označil za ruského propagandistu. 

Podľa Žaryna Makušin „obhajuje vyhrážky Lukašenka a Putina proti Poľsku a tvrdí, že Poľsko uplatňuje imperiálnu politiku namierenú na iné krajiny“.

Obvinil Makušina, že „opakuje klamstvá o údajných plánoch Poľska zaútočiť na Rusko, Bielorusko a Ukrajinu“. Žaryn dodal, že týmito výrokmi sa Makušin vyhráža Poľsku a hovorí, že takáto politika môže nakoniec viesť k rozdeleniu krajiny.

„Tento nepravdivý opis krokov poľských úradov využíva šíriteľ propagandy na to, aby vyvinul tlak na Poliakov v súvislosti s blížiacimi sa voľbami. Makušin dúfa, že Poliaci sa takzvane poučia z histórie a nahradia súčasnú vládu (inou),“ dodal Žaryn.

„Citované slová sú ďalšou propagandistickou operáciou súvisiacou s blížiacimi sa voľbami v Poľsku,“ povedal Žaryn a upozornil, že Rusko sa vo svojich propagandistických príspevok čoraz viac zmieňuje o voľbách v Poľsku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite