Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež vyjadril znepokojenie nad požiarmi v Stredomorí

.tasr .svet

Vatikán dúfa, že klimatická kríza podnieti ľudí k opätovnej starostlivosti o dar stvorenia pre budúce generácie.

Pápež vyjadril znepokojenie nad požiarmi v Stredomorí sita/AP Photo/Andrew Medichini

pápež František v piatok vyjadril znepokojenie nad ničivými požiarmi, ktoré sa rozšírili v Grécku i ďalších krajinách Stredomoria. Vyzval tiež ľudí, aby sa začali starať o planétu Zem, píše agentúra AFP.

Svätá stolica zverejnila obsah telegramu, ktorý v pápežovom mene vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin adresoval predsedovi Konferencie biskupov Grécka Petrosovi Stefanou. 

„Jeho Svätosť pápež František je hlboko znepokojený ohrozením životov a majetku spôsobeným lesnými požiarmi vo viacerých častiach Grécka aj iných štátoch, ktoré je dôsledkom súčasnej vlny extrémnych horúčav v mnohých európskych krajinách,“ píše sa v telegrame.

Parolin dodal, že pápež sa „modlí za snahy hasičov a iných zásahových zložiek“, ktorí s plameňmi bojujú. František zároveň dúfa, že „riziká zhoršené klimatickou krízou, ktoré ohrozujú náš spoločný domov, podnietia ľudí k opätovnej starostlivosti o dar stvorenia pre budúce generácie“.

Podľa odhadov gréckych úradov súčasné požiare spálili v Grécku už takmer 50.000 hektárov lesa a iných porastov. Ich šíreniu a vzniku pomohlo mimoriadne teplé počasie. Vlna horúčav trvala vyše desať dní a podľa niektorých odborníkov bola najdlhšia, akú v Grécku v mesiaci júl doposiaľ zaznamenali.

S rozsiahlymi požiarmi hasiči bojujú aj na talianskych ostrovoch Sicília a Sardínia, v Chorvátsku, Portugalsku či Alžírsku. Situácia sa však do istej miery upokojila, keďže poklesli teploty, ktoré na niektorých miestach prevyšovali až 40 stupňov Celzia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite