Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odchádzajúci nemecký veľvyslanec: Rusko sa od Západu izolovalo

.tasr .svet

Ešte pred pár rokmi by sa mi o niečom podobnom ani nesnívalo, hovorí.

Odchádzajúci nemecký veľvyslanec: Rusko sa od Západu izolovalo sita/Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

končiaci nemecký veľvyslanec v Rusku Géza Andreas von Geyr pred svojím odchodom z Moskvy vyjadril poľutovanie nad kolapsom nemecko-ruských vzťahov, zdôraznil však dôležitosť diplomacie. TASR informuje na základe utorkovej správy agentúry DPA.

„Rusko sa od nás a od Západu izolovalo,“ uviedol von Geyr počas prejavu na svojej rozlúčkovej oslave v Moskve. „Po mojom príchode v roku 2019 by sa mi o niečom takomto ani nesnívalo,“ dodal.

S odchádzajúcim veľvyslancom sa prišli rozlúčiť diplomati, novinári, podnikatelia a lídri ruskej občianskej spoločnosti vrátane spoluzakladateľky ľudskoprávnej organizácie Memorial Svetlany Gannuškinovej.

Von Geyr potvrdil, že v priebehu uplynulého roka nútene opustili Rusko stovky nemeckých diplomatov a kultúrnych predstaviteľov. Vyzdvihol však význam práce nemeckých diplomatov, ktorí v krajine zostali.

„Je dôležité, aby sme to uviedli na pravú mieru, keď tu sú fakty skreslené,“ podotkol podľa DPA.

Po odchode z Moskvy sa má Von Geyr stať stálym zástupcom Nemecka pri NATO v Bruseli. Vo funkcii nemeckého veľvyslanca v Rusku ho nahradí Alexander Graf Lambsdorff, diplomat a súčasný člen nemeckého Bundestagu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite