Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orbán kritizuje EÚ v súvislosti s azylovou a LGBT+ politikou

.tasr .svet

Maďarský premiér vyzýva na boj proti „výmenám obyvateľstva“.

Orbán kritizuje EÚ v súvislosti s azylovou a LGBT+ politikou AP Photo/Pavel Golovkin

maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je známy svojimi výpadmi proti Európskej únii, vyzval v sobotu na boj proti „výmenám obyvateľstva“ organizovaným týmto „federalistickým impériom“ a obvinil EÚ, že vedie LGBT+ ofenzívu. 

„EÚ odmieta kresťanské dedičstvo a organizuje výmeny obyvateľstva prostredníctvom migrácie,“ vyhlásil Orbán podľa agentúry AFP na 32. letnej univerzite Maďarov v Baile Tušnade v rumunskej Transylvánii, kde žije veľká maďarská komunita.

AFP pripomenula, že tento 60-ročný politik chce byť v Európe obhajcom neliberálnych hodnôt - ide o termín, ktorý Orbán prvýkrát spomenul v roku 2014 na rovnakom fóre, kde máva veľmi útočné či kontroverzné prejavy. Minulé leto vyvolal rozruch tým, že kritizoval údajné miešanie rás.

Orbán sa svojimi kontroverznými názormi stavia proti „federalistickej“ vláde z Bruselu, uviedla AFP s tým, že maďarský premiér považuje EÚ za bohatý, ale slabý blok, ktorý robí chybu, keď sa dištancuje od Moskvy, najmä v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Orbán, ktorý je pri moci od roku 2010, v Baile Tušnade zatracoval liberalizáciu zákonov EÚ v oblasti sexuality a opäť odsúdil „ofenzívu EÚ v oblasti LGBT+ proti európskym národom, ktoré sú voči rodine ústretové,“ konštatovala AFP.

Svojmu publiku Orbán povedal: „Nemáme na výber. Aj keď máme radi Európu, aj doma musíme bojovať“. Podľa AFP ide o boj za to, čo Orbán a jeho stúpenci považujú za tradičné kresťanské hodnoty.

Budapešť a Brusel sa opakovane dostávajú do sporov v témach, akými sú právny štát a Orbánov tvrdý postoj voči migrácii.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite