Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyspelé štáty vyzývajú Čínu na vyhostenie tankerov podporujúcich KĽDR

.tasr .svet

Diktatúre majú dovážať sankcionované ropné produkty.

Vyspelé štáty vyzývajú Čínu na vyhostenie tankerov podporujúcich KĽDR sita/BAKAMLA via AP

skupina siedmich najvyspelejších štátov sveta (G7) a Európska únia (EÚ) vyzývajú Čínu, aby zo svojich teritoriálnych vôd vyhostila ropné tankery, ktoré údajne Severnej Kórei dodávajú sankcionované ropné produkty. Vyplýva to z listu, ktorý v piatok získala agentúra AFP, informuje TASR.

„Znovu opakujeme našu predchádzajúcu žiadosť, aby Čína plavidlá skontrolovala a našla dôkazy o nezákonnom pašovaní ropy, odmietla im poskytovať akékoľvek služby a nakoniec ich čo najrýchlejšie vyhostila zo svojich vôd,“ píše sa v liste obdržanom agentúrou.

V liste adresovanom čínskemu veľvyslancovi pri OSN Čang Ťünovi, pod ktorý sa podpísali aj zástupcovia Južnej Kórey, Austrálie a Nového Zélandu, vyspelé štáty vyhlásili, že čínskej vláde poskytnú dodatočné informácie a satelitné snímky dokazujúce, že konanie tankerov v čínskych vodách pokračovalo v rámci jurisdikcie Pekingu aj v roku 2022 a 2023.

Zdroj pre AFP potvrdil, že tento bol už list čínskemu zástupcovi odoslaný, hoci druhá strana jeho prijatie zatiaľ nepotvrdila.

„Je veľmi dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo vrátane Číny vyslalo silný a jednotný signál, že KĽDR sa musí zdržať provokácií, dodržiavať svoje záväzky voči Bezpečnostnej rade OSN... a dosiahnuť úplnú, overiteľnú a nezvratnú denuklearizáciu Kórejského polostrova,“ uvádza sa v liste.

OSN uvalila na Severnú Kóreu sankcie v roku 2006 v súvislosti s odpaľovaním rakiet a jadrovým programom. Dodatočné sankcie prijaté v roku 2017 obmedzili dovoz ropy do krajiny. Odvtedy sa Bezpečnostnej rade OSN nedarí dosiahnuť jednotné stanovisko, dodáva AFP.

Vlani Čína a Rusko v bezpečnostnej rade vetovali rezolúciu, ktorou by sa fakticky na Severnú Kóreu uvalili nové sankcie. Ani napriek pokračujúcemu odpaľovaniu rakiet sa v OSN neprijala žiadna rezolúcia alebo vyhlásenie odsudzujúce Pchjongjang.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite