Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Protesty vyvolané smrťou mladíka trvali vo Francúzsku tretiu noc

.tasr .svet

Celkovo 667 ľudí zadržali vo Francúzsku v noci na piatok počas pokračujúcich protestov vyvolaných smrťou tínedžera, ktorého zastrelil policajt pri cestnej kontrole na predmestí Paríža.

Protesty vyvolané smrťou mladíka trvali vo Francúzsku tretiu noc SITA/AP Photo/Aurelien Morissard

po tretej noci nepokojov hlásili podpálené autá a poničené budovy. Prezident Emmanuel Macron zvolal znova krízové zasadnutie vlády. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Nočné výtržnosti prišli po štvrtkovom pochode na pamiatku 17-ročného Nahela M., ktorého utorková smrť v meste Nanterre oživila dlhoročnú kritiku práce francúzskej polície v chudobných a multietnických štvrtiach. Policajta, ktorý naňho strieľal, obvinili z úmyselného zabitia.

Elyzejský palác v piatok ráno oznámil, že Macron sa predčasne vráti z bruselského summitu EÚ, aby predsedal krízovému štábu. Ten bude zasadať už druhý deň po sebe.

V noci vo viacerých francúzskych mestách nasadili okolo 40 000 policajtov a žandárov. V Paríži vo štvrtok večer zastavili premávku autobusov a električiek a na predmestiach vyhlásili zákazy vychádzania.

Napriek rozsiahlym bezpečnostným opatreniam došlo na mnohých miestach k výtržnostiam a násiliu. V meste Pau na juhu Francúzska hodili na policajnú stanicu zápalnú fľašu. V Lille na severe horela základná škola a okresný úrad, v neďalekom Roubaix sa hasiči ponáhľali "od požiaru k požiaru", píše AFP.

V Marseille použila polícia slzotvorný plyn, aby rozohnala skupinu vyše 100 ľudí, ktorí sa údajne snažili vytvoriť barikády. Na parížskom predmestí Drancy výtržníci vrazili vozidlom do nákupného strediska, kde rabovali a zakladali požiare.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite