Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko zakázalo činnosť Svetového fondu na ochranu prírody

.tasr .svet

Moskva v stredu označila Svetový fond na ochranu prírody (WWF) za „nežiaducu“ organizáciu, pretože ohrozuje ekonomickú bezpečnosť Ruska. Toto označenie kriminalizuje jej prácu a zamestnancom hrozí trestné stíhanie.

Rusko zakázalo činnosť Svetového fondu na ochranu prírody SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

„Ruská generálna prokuratúra sa rozhodla uznať činnosť medzinárodnej mimovládnej organizácie... Svetový fond na ochranu prírody za nežiaducu v Ruskej federácii,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Prokuratúra uviedla, že WWF je v Rusku využívaná na „zakrytie realizácie projektov, ktoré predstavujú bezpečnostné hrozby v ekonomickej sfére“.

Podľa vyhlásenia sa WWF snaží brzdiť plány Ruska na rozvoj Arktídy a jeho práca sa zameriava na sektory energetiky a kovov, kde „bráni“ rozvoju ruskej ekonomiky. Obvinila organizáciu aj zo „zasahovania“ do vnútorných záležitostí Ruska podporovaním miestnych mimovládnych organizácií, ktorých členovia sa zúčastňovali na nepovolených protestoch.

Za „nežiaducu“ organizáciu bol v máji v Rusku označený aj Greenpeace.

Ministerstvo spravodlivosti označilo v marci WWF za "zahraničného agenta". Toto slovné spojenie pochádza ešte zo sovietskych čias a často ho používajú proti kritikom Kremľa. Je však menej tvrdé než pojem "nežiaduci" a povoľuje organizáciám pokračovať v činnosti.

Kremeľ od 24. februára 2022 vedie vojnu proti Ukrajine a stupňuje tvrdé zásahy proti svojim odporcom: zatvára nezávislé médiá, ruší ľudskoprávne organizácie a posiela do väzenia predstaviteľov opozície alebo ich donúti odísť do exilu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite