Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ústavná rada vo Francúzsku schválila kontroverznú dôchodkovú reformu

.tasr .svet

Po rozhodnutí môže zákon o dôchodkovej reforme vstúpiť do platnosti do 15 dní. Po troch mesiacoch hromadných protestov a štrajkov ide pre Macrona o víťazstvo, ktoré však podľa analytikov dosiahol za cenu vážneho poškodenia svojej popularity.

Ústavná rada vo Francúzsku schválila kontroverznú dôchodkovú reformu SITA/AP Photo/Peter Dejong

francúzska Ústavná rada schválila v piatok kľúčové prvky dôchodkovej reformy prezidenta Emmanuela Macrona, ktorá vyvolala vlnu protestov, vrátane zvýšenia veku odchodu do dôchodku. Odmietla súčasne návrh na referendum o zastropovaní tohto veku, informuje TASR na základe agentúry AFP.

Po rozhodnutí môže zákon o dôchodkovej reforme vstúpiť do platnosti do 15 dní. Po troch mesiacoch hromadných protestov a štrajkov ide pre Macrona o víťazstvo, ktoré však podľa analytikov dosiahol za cenu vážneho poškodenia svojej popularity.

Rada pôsobiaca ako ústavný súd Francúzska v stanovisku uviedla, že zákon je z veľkej časti v súlade s ústavou. Platí to aj o ústrednom ustanovení, že vek odchodu do dôchodku sa v krajine zvýši zo 62 na 64 rokov.

Zrušila tiež šesť ustanovení, ktoré podľa nej nie sú zásadné pre podstatu reformy. Zamietla aj návrh francúzskej ľavice na referendum o alternatívnom zákone, ktorý by ponechal vek odchodu do dôchodku na 62 rokoch.

 Francúzska vláda dosiahla schválenie zákona za pomoci ústavného článku 49.3, teda bez hlasovania v dolnej komore parlamentu. Jej návrh i spôsob jeho presadenia podnietili početné štrajky a protestné zhromaždenia, ktoré mesiace narúšali verejný život v krajine a končili sa miestami násilím so stovkami zranených.

Protesty sa podľa francúzskej polície očakávajú aj po oznámení rozhodnutia Ústavnej rady. V priebehu dňa už hlásili blokády ciest či vchodov do škôl a priemyselných zón.

Prieskumy ukazujú, že dve tretiny Francúzov sú proti tomu, aby museli pracovať o dva roky dlhšie. Macron zmenu opakovane označil za nevyhnutnú, aby sa dôchodkový systém nedostal v najbližších rokoch do veľkých deficitov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite