Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínsko sa v utorok stane členom NATO

.tasr .svet

„Je to naozaj historický deň, je to veľký deň pre Alianciu, Fínsko bude vďaka tomuto kroku bezpečnejšie,“ povedal Stoltenberg.

Fínsko sa v utorok stane členom NATO SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

fínsko sa v utorok stane oficiálnym členom Severoatlantickej aliancie (NATO). V pondelok to oznámil šéf NATO Jens Stoltenberg, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP. Správu potvrdil aj fínsky prezidentský úrad.

Slávnostné vztyčovanie fínskej vlajky sa bude konať v sídle NATO v Bruseli v utorok popoludní, v deň 74. výročia založenia Aliancie, uviedol Stoltenberg na tlačovom brífingu v Bruseli. Citoval ho portál britskej televízie Sky News.

„Je to naozaj historický deň, je to veľký deň pre Alianciu, “vyhlásil. Fínsko bude vďaka tomuto kroku bezpečnejšie, dodal Stoltenberg. „Toto je zatiaľ najrýchlejší prístupový proces v moderných dejinách NATO,“ povedal.

Na otázku, či je sklamaný, že zároveň s Fínskom do NATO nevstúpi aj Švédsko, Stoltenberg odpovedal, že si je „absolútne istý“, že aj táto severská krajina sa stane členom. Fínsky prezident Sauli Niinistö sa ešte vo štvrtok neskoro večer poďakoval 30 členským štátom NATO za to, že podporili vstup jeho krajiny do Severoatlantickej aliancie. Krátko predtým žiadosť Fínska odobrilo Turecko ako vôbec posledná členská krajina Aliancie.

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu a požiadali v máji 2022 spoločne o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je, že ho musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín. Vstup susedného Švédska je však stále v nedohľadne. Stále o tom nerozhodli Turecko ani Maďarsko, a to napriek tomu, že vyjadrujú podporu ďalšiemu rozširovaniu NATO.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite