Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Macron a Von der Leyenová pripravujú spoločnú pracovnú cestu do Číny

.tasr .svet

Von der Leyenová minulý týždeň vo štvrtok požiadala o úpravu vzťahov EÚ s Čínou.

Macron a Von der Leyenová pripravujú spoločnú pracovnú cestu do Číny SITA/AP Photo/Aurelien Morissard

francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok v Paríži stretne na pracovnom obede s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou, aby spolu pripravili spoločnú pracovnú návštevu Číny medzi 5. a 7. aprílom. Informuje spravodajca TASR.

Hovorca EK Eric Mamer na svojom účte na Twitteri spresnil, že Von der Leyenová a Macron sa počas stretnutia budú zaoberať témami ako ruská vojna na Ukrajine, energetický sektor v Európe a prípravy na návštevu Číny, vrátane spoločného stretnutia s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Podľa tlačovej agentúry Reuters čínsky prezident by mal rokovať s Macronom o vývoji bilaterálnych vzťahov, prehĺbení spolupráce a hlavných geopolitických otázkach.

Von der Leyenová minulý týždeň vo štvrtok požiadala o úpravu vzťahov EÚ s Čínou. „Zadefinovanie európskej stratégie voči Číne sa musí začať triezvym zhodnotením našich súčasných vzťahov a strategických zámerov Číny,“ uviedla. Zdôraznila, že nedostatok kontaktov EÚ s Pekingom „nie je ani životaschopný – a nie je v záujme Európy“.

Upozornila aj na ekonomické riziká, ktoré pre EÚ predstavujú iní svetoví hráči a na možnosti reakcie EÚ. Zároveň odsúdila čínsku politiku zastrašovania a ekonomického a komerčného nátlaku.

Podľa týždenníka Politico sa diplomatické snahy EÚ voči Pekingu zameriavajú na to, aby Čína zohrala konštruktívnejšiu úlohu v ruskej vojne proti Ukrajine. EÚ chce prinajmenšom odradiť prezidenta Si Ťin-pchinga od posielania zbraní do Ruska. V piatok (31.3) do Pekingu zavítal španielsky premiér Pedro Sánchez. Španielsko od júla do decembra bude predsedníckou krajinou Rady EÚ a bude mať vplyv na formovanie európskej politiky.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite