Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínsky problém, náš problém

.tomáš Zálešák .názory

Čína opäť dáva o sebe vedieť svojou politikou, ktorú by sme (aj bez hanlivého podtónu) mohli nazvať „politikou dvoch tvárí“.

Tomáš Zálešák

mierovým plánom pre Ukrajinu Čína nadväzuje na ambície v rámci svojej historickej roly niekdajšieho čelného predstaviteľa hnutia „nezúčastnených štátov“. Plán je, samozrejme, aj spôsob, akým presadzovať svoje záujmy vo svete. Nie vždy však dostatočne zohľadňujeme, že môže ísť aj o súčasť širšieho zoznamu politických pokusov riešiť svoje rastúce vnútorné problémy. Čína má totiž „dve tváre“, aj pokiaľ ide o jej domácu realitu. 

krízový potenciál

ČĽR zaznamenala v posledných dekádach ohromujúci ekonomický rast a tomu zodpovedajúci vzrast vplyvu vo svete. Tento vzostup niektorí vítajú a u iných budí hrôzu. Avšak ani aplauz, ani obavy nenahradia porozumenie skutočnému problému, ktorý Čína môže predstavovať pre svetový poriadok a pre seba samu. V pozadí čínskeho úspechu sa totiž črtajú vážne vnútorné napätia, ktoré môžu vyústiť aj do vnútorných konfliktov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite