Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Družica Danuri začína proces vstupu na obežnú dráhu Mesiaca

.tasr .svet

Družicu Danuri vyniesla do vesmíru 4. augusta raketa SpaceX Falcon 9 z Mysu Canaveral v USA a odvtedy preletela 5,94 milióna km rýchlosťou 0,54 km/s.

Družica Danuri začína proces vstupu na obežnú dráhu Mesiaca Ministry of Science and ICT/wikipedia

danuri, prvá juhokórejská družica Mesiaca začala spomaľovať svoju rýchlosť, aby postupne vstúpila na jeho obežnú dráhu. TASR informuje podľa juhokórejskej agentúry Yonhap a Kórejského leteckého výskumného inštitútu (KARI).

Družica Danuri začala svoj prvý manéver prechodu na obežnú dráhu Mesiaca v sobotu o 2.45 h. Postupne uskutoční päť takýchto manévrov, aby sa od 29. decembra pohybovala po obežnej dráhe Mesiaca, uvádza KARI.

Navigačný tím na asi 13 minút spustil motory Danuri, aby spomalili rýchlosť družice z približne 8 000 km/h na 7 500 km/h. Výsledok bude známy v pondelok. Druhý brzdný manéver je naplánovaný na stredu.

Séria manévrov pomocou zapínania pomocných motorov ju má do 31. decembra postupne dostať na kruhovú obežnú dráhu vo výške asi 100 kilometrov nad povrchom Mesiaca. Oficiálna misia Danuri sa po krátkom testovacom období začne v januári, pričom životnosť jej zariadení je približne jeden rok.

Hlavnými cieľmi tejto lunárnej misie je posilniť juhokórejské technologické možnosti, vytvoriť topografickú mapu Mesiaca pre výber budúcich miest pristátia a prieskum jeho vodného cyklu a zdrojov uránu, hélia, kremíka a hliníka.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite