Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ uvalila sankcie na iránskeho výrobcu dronov a troch tamojších vojenských predstaviteľov

.sita .svet

Predpokladá sa, že Rusko poslalo nad Ukrajinu množstvo iránskych dronov Šáhid, aby zaútočili na elektrárne a inú kľúčovú infraštruktúru.

EÚ uvalila sankcie na iránskeho výrobcu dronov a troch tamojších vojenských predstaviteľov Iranian Army via AP

európska únia uvalila sankcie na spoločnosť Shahed Aviation Industries v Iráne a troch generálov iránskych ozbrojených síl za podkopávanie územnej celistvosti Ukrajiny tým, že pomáhali s dodávkami bezpilotných lietadiel Rusku na použitie vo vojne. Predpokladá sa, že Rusko poslalo nad Ukrajinu množstvo iránskych dronov Šáhid, aby zaútočili na elektrárne a inú kľúčovú infraštruktúru.

V reakcii na to EÚ uvalila sankcie zahŕňajúce zmrazenie aktív spoločnosti, a taktiež zmrazenie aktív a zákaz cestovania do EÚ pre troch generálov, ktorí sú tiež podozriví z prepojenia na iránsky program bezpilotných lietadiel.

Irán odmietol tvrdenia, že do Ruska posiela rakety a bezpilotné lietadlá, aby ich ruské sily použili pri invázii na Ukrajinu. Minister zahraničných vecí Hossein Amirabdollahian vo štvrtok na Twitteri uviedol, že o tejto otázke telefonicky hovoril so šéfom zahraničnej politiky Európskej únie Josepom Borrellom.

Amirabdollahian vraví, že tvrdenie, že Irán posiela rakety a drony do Ruska, ako „nepodložené“. Dodal, že Irán má s Ruskom obrannú spoluprácu, ale posielanie zbraní a bezpilotných lietadiel proti Ukrajine nie je politikou Teheránu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite