Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pri výbuchu na Kerčskom moste zahynuli najmenej traja ľudia

.tasr .svet

Pri výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s okupovaným ukrajinským Krymom zahynuli v sobotu ráno najmenej traja ľudia. Oznámili to ruskí vyšetrovatelia, informujú agentúra AFP a televízia CNN. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa predbežných zistení zomreli pravdepodobne traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom explodovala nálož. Z vody vytiahli telá dvoch obetí, muža a ženy, ktorých totožnosť zisťujú.

Pri výbuchu na Kerčskom moste zahynuli najmenej traja ľudia SITA/AP Photo

vyšetrovatelia podľa oznámenia tiež identifikovali majiteľa nákladného vozidla. Má ísť o obyvateľa Krasnodarského kraja, ktorého bydlisko už prehľadávajú.

K výbuchu na Kerčskom moste, známom aj ako Krymský most, došlo v sobotu ráno. Poškodená bola jeho cestná časť, ktorej úseky sa zrútili do mora, i jeho železničná časť, na ktorej horel vlak s cisternovými vozňami s palivom. Most je pre Rusko dôležitý pri zásobovaní Krymu i ruských vojenských jednotiek pri invázii v južnej časti Ukrajiny. V mnohých ohľadoch je symbolom ruskej anexie Krymu z roku 2014. Jeho postavením sa Kremeľ snažil ukázať, že Rusko a Krym sú navždy spojené, uviedla stanica BBC.

Ide tiež o najdlhší most v Európe, ktorý ruské médiá pri otvorení v roku 2018 vyzdvihovali ako stavbu storočia. Ruskí predstavitelia opakovane vyhlásili, že most je dobre chránený pred všetkými možnými hrozbami, a to zo vzduchu, zeme alebo mora. Najvyšší predstaviteľ ruskej správy Krymu Sergej Axionov vo vysielaní ruskej štátnej televízie povedal, že opravy mosta by sa mohli začať už v sobotu večer. Ubezpečoval tiež obyvateľov polostrova, že majú dostatok zásob potravín a paliva.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že časť mosta by mohli pre dopravu znovu otvoriť ešte v piatok. Vzhľadom na jej zastavenie úrady informovali o organizácii trajektovej prepravy na Krym. Štátne médiá neskôr uviedli, že poveternostné podmienky v Kerčskom prielive neumožnia ruským trajektom vyplávať na polostrov počas tohto dňa.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite