Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj Británia uvalila nové sankcie na Rusko

.tasr .svet

Uvalenie nových sankcií na Moskvu v piatok oznámila aj Británia ako reakciu na ruské anektovanie okupovaných častí Ukrajiny. TASR informuje podľa denníka The Guardian.

Aj Británia uvalila nové sankcie na Rusko David Dee Delgado/Pool Photo via AP

nové sankcie obmedzia prístup Ruska k britským bankovým službám a zakážu export kľúčových tovarov pre tamojší priemysel, oznámil britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

„Spojené kráľovstvo absolútne odsudzuje Putinovo ohlásenie nelegálnej anexie ukrajinského územia. Nikdy neuznáme výsledky týchto falošných referend ani nijakú anexiu ukrajinského územia,“ uviedol Cleverly vo vyhlásení.

Voči ruskému režimu musí byť vyvodená zodpovednosť za „ohavné porušenie medzinárodného práva“. Británia sa preto snaží spoločne s partnermi zvyšovať ekonomický tlak na Rusko prostredníctvom nových sankcií.

„Všetkým nám záleží na tom, čo sa deje na Ukrajine, pričom Spojené kráľovstvo spraví všetko, čo bude v jeho silách, aby im (Ukrajincom) pomohlo v ich boji za slobodu,“ dodal Cleverly.

Sankcie pocíti aj guvernérka ruskej centrálnej banky Eľvira Nabiullinová. Má zakázané cestovať do Británie a má tu zmrazený majetok. Hovorca britského ministerstva zahraničných vecí uviedol, že Nabiullinová je dôležitá pri riadení ruskej ekonomiky počas vojny a zavádzaní ruského rubľa ako meny na okupovaných územiach.

Minister Cleverly si v piatok predvolal aj ruského veľvyslanca v Londýne a tlmočil mu protest proti ruskej anexii štyroch ukrajinských regiónov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite