Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéfredaktora ruských novín Novaja gazeta poliali vo vlaku červenou farbou

.tasr .svet

Dmitrij Muratov, ruský novinár, je laureátom Nobelovej ceny mieru za minulý rok.

Šéfredaktora ruských novín Novaja gazeta poliali vo vlaku červenou farbou SITA/Novaya Gazeta Europe's Telegram channel via AP

šéfredaktor ruského nezávislého denníka Novaja gazeta Dmitrij Muratov, ktorý je minuloročným laureátom Nobelovej ceny mieru, sa vo štvrtok počas cesty vlakom na trase Moskva-Samara stal terčom útoku červenou farbou. Zábery zachytávajúce Muratova s červenou farbou na tvári, oblečení, ako aj na jeho osobných veciach a zariadení kupé zverejnila Novaja gazeta na svojom účte v aplikácii Telegram. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

„Celé kupé poliali olejovou farbou s acetónom. Strašne ma štípu oči,“ citovali noviny Muratovovo vyjadrenie. Útočník podľa nich povedal: „Muratov, toto je pre teba od našich chlapcov.“ Podľa všetkého malo ísť o protest voči tomu, ako jeho denník pokrýva správy týkajúce sa ruskej invázie na Ukrajinu.

Dopravná polícia spustila pátranie po dvoch podozrivých, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax, ktorá citovala ministerstvo vnútra.

Muratov získal vlani Nobelovu cenu mieru spolu s filipínskou novinárkou Mariou Ressovou. Túto cenu vtedy venoval šiestim novinárom Novej gazety, ktorí boli pre svoju prácu zavraždení.

Investigatívne noviny Novaja gazeta minulý týždeň oznámili, že z dôvodu cenzúry sa rozhodli odstrániť zo svojej webovej stránky všetok materiál spojený s ruskou „vojenskou operáciou“ na Ukrajine. Išlo o reakciu na hrozbu trestného stíhania novinárov tohto periodika i občanov, ktorých vyjadrenia by neboli v súlade s oficiálnym postojom ruskej vlády.

Od začiatku ofenzívy Moskvy na Ukrajine sa tlak na liberálne médiá v Rusku ešte viac zosilnil. Viacerí opoziční aktivisti uviedli, že na dverách do svojich príbytkov si našli odkazy obsahujúce rozličné vyhrážky.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite