Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina žiada o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN

.tasr .svet

Ukrajina v pondelok požiadala o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN s cieľom riešiť hrozbu ruskej invázie. Vo svojej žiadosti sa Kyjev odvolal na bezpečnostné záruky, ktoré Ukrajina dostala výmenou za to, že sa v roku 1994 vzdala svojho jadrového arzenálu.

Ukrajina žiada o naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN SITA/AP Photo/Virginia Mayo

dohoda, ktorú vtedy podpísali Rusko, Spojené štáty americké a Británia, mala byť pre Ukrajinu zárukou, že jej „územná integrita alebo politická nezávislosť“ bude rešpektovaná výmenou za jej rozhodnutie presunúť všetky svoje jadrové zbrane do Ruska.

Keď sa Sovietsky zväz v roku 1991 formálne rozpadol, nezávislá Ukrajinská republika zdedila tretí najväčší jadrový arzenál na svete.

Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba vo svojom tvíte, zverejnenom v pondelok, vysvetlil, že "na základe iniciatívy prezidenta (Volodymyra) Zelenského oficiálne požiadal členské štáty BR OSN, aby okamžite uskutočnili konzultácie podľa článku 6 budapeštianskeho memoranda". Dodal, že Bezpečnostná rada OSN musí riešiť "praktické kroky na zaručenie bezpečnosti Ukrajiny".

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite