Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Islamský štát smúti za Baghdádím, predstavil nového vodcu a Američanov varoval

.redakcia .svet

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) potvrdila smrť svojho vodcu abú Bakra Baghdádího a zároveň oznámila, že jej novým vodcom sa stal abú Ibráhím al-Hášimí al-Kurajší.

audionahrávka bola zverejnená prostredníctvom mediálneho orgánu IS - al-Furkán.

„Smútime za tebou... veliteľ veriacich,“ tvrdí v nahrávke abú Hamza al-Kurajší, predstavený ako hovorca IS. Vyzval prívržencov IS, aby prisľúbili vernosť novému „kalifovi" a Američanom odkázal: „Len sa netešte.“

Hovorca IS al-Kurajší potvrdil aj zabitie abú Hasana Muhádžira, doterajšieho hovorcu IS a vysokopostaveného predstaviteľa v rebríčku tejto džihádistickej organizácie. Zároveň bol hlavným pomocníkom Baghdádího.

Vplyvný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí v pondelok spresnil, že Muhádžir prišiel o život pri inej operácii, než vodca IS Baghdádí.

Milície sýrskych Kurdov známe ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) už v nedeľu oznámili, že Muhádžira zabili pri spoločnej razii ozbrojených síl vedených Kurdmi a amerických jednotiek na severozápade Sýrie.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite