Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa Stoltenberga NATO neplánuje vyslať vojakov na Ukrajinu

.sita .svet

Akékoľvek rozhodnutie o vyslaní jednotiek by si vyžadovalo jednomyseľnú podporu všetkých členských krajín aliancie.

Podľa Stoltenberga NATO neplánuje vyslať vojakov na Ukrajinu SITA/AP Photo/Matthias Schrader

organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) podľa jej generálneho tajomníka neplánuje poslať bojové jednotky na Ukrajinu. Jens Stoltenberg to povedal agentúre The Associated Press (AP) v reakcii na správy, že by niektoré krajiny na Západe mohli zvažovať vyslanie svojich vojakov do vojnou zmietanej krajiny.

„Spojenci NATO poskytujú Ukrajine bezprecedentnú podporu. Robili sme to od roku 2014 a zintenzívnili sme to po rozsiahlej invázii. Ale neexistujú žiadne plány pre bojové jednotky NATO v teréne na Ukrajine,“ vyjadril sa šéf NATO.

Stoltenberg vylúčil vojenskú akciu NATO, ale v rozhovore s AP prízvukoval, že ruská vojna na Ukrajine „očividne porušuje medzinárodné právo“ a Ukrajina má „právo na sebaobranu a my máme právo ju podporovať v presadzovaní tohto práva“.

NATO ako aliancia poskytuje Ukrajine iba nesmrtiacu pomoc a podporu, ako sú zdravotnícky materiál, uniformy a zimné vybavenie. Niektorí jeho členovia jej posielajú zbrane a strelivo bilaterálne alebo v skupinách. Akékoľvek rozhodnutie o vyslaní jednotiek by si vyžadovalo jednomyseľnú podporu všetkých členských krajín aliancie. Vyslanie vojakov bolo doteraz tabu, najmä keď sa NATO snaží vyhnúť zatiahnutiu do širšej vojny s Ruskom. Od začiatku invázie Ruska pred dvoma rokmi však podporovatelia Ukrajiny postupne poskytli viac špičkových zbraní a zbraní s dlhým doletom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite