Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA hlásia pokrok z rokovaní v Paríži o rukojemníkoch a prímerí v Gaze

.tasr .svet

Predstavitelia Izraela, USA, Egypta a Kataru dosiahli porozumenie o základnej podobe dohody.

USA hlásia pokrok z rokovaní v Paríži o rukojemníkoch a prímerí v Gaze sita/AP Photo/Ariel Schali

spojené štáty v nedeľu oznámili, že účastníci medzinárodných rokovaní v Paríži dospeli k porozumeniu o možnej dohode o prepustení rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas v Pásme Gazy a novom prímerí v konflikte v tejto enkláve. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pre stanicu CNN uviedol, že predstavitelia Izraela, USA, Egypta a Kataru dosiahli porozumenie o základnej podobe tejto dohody. Stále sa však ešte rokuje o jej podrobnostiach. Na to budú podľa Sullivana potrebné nepriame rokovania Kataru a Egypta s Hamasom, pretože toto hnutie nakoniec o prepustení rukojemníkov rozhodne.

„Práca pokračuje. Sme presvedčení, že v najbližších dňoch budeme schopní dosiahnuť bod, v ktorom bude naozaj pevná a finálna dohoda o tejto záležitosti,“ povedal.

Izraelská delegácia vedená šéfom izraelskej tajnej služby Mosad Davidom Barneaom v Paríži v piatok rokovala o dohode, ktorá má zabezpečiť nové prímerie a prepustenie rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov zadržiavaných Izraelom, píše AFP.

Hnutie Hamas pri útoku na Izrael zo 7. októbra zabilo viac než 1200 ľudí a približne 250 ďalších unieslo do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Počas týždeň trvajúceho prímeria bolo vlani na konci novembra prepustených viac než 100 z nich. Výmenou za to bolo prepustených 240 Palestínčanov väznených v Izraeli.

Izraelskí predstavitelia uvádzajú, že približne 130 rukojemníkov je stále v zajatí, do čoho však zarátavajú aj približne 30 pravdepodobne mŕtvych.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite