Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ zaradila vodcu Hamasu v Gaze Jahju Sinwára na zoznam teroristov

.tasr .svet

Sinwár sa považuje za jedného z organizátorov masakru zo 7. októbra.

EÚ zaradila vodcu Hamasu v Gaze Jahju Sinwára na zoznam teroristov sita/AP Photo/Fatima Shbair

európska únia (EÚ) zaradila vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gaza Jahju Sinwára na sankčný zoznam teroristov pre útoky na Izrael zo 7. októbra minulého roka, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Sinwár (61) sa považuje za jedného z organizátorov masakru na juhu Izraela, pri ktorom palestínski militanti prerazili v sobotu 7. októbra hraničné bariéry medzi Pásmom Gazy a Izraelom a zaútočili na židovské osady a hudobný festival Nova. Obeťou útoku sa stalo približne 1200 Izraelčanov, väčšinou civilistov. Stovky ďalších uniesli ako rukojemníkov.

V roku 1989 bol Jahjá Sinwár odsúdený za vraždu štyroch údajných kolaborantov a dvoch izraelských vojakov. Následne strávil viac než dve desaťročia v izraelskom väzení.

V roku 2011 sa dostal na slobodu ako jeden z viac než 1000 palestínskych väzňov výmenou za prepustenie izraelského vojaka Gilada Šalita, ktorého uniesli v Pásme Gazy. Od roku 2017 je Sinwár vodcom palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy miesto Ismáíla Haníju, ktorý v súčasnosti žije v Katare a pôsobí ako predseda politického vedenia Hamasu.

Hamas pre jeho násilnú činnosť a tisícky obetí označilo za teroristickú organizáciu viacero krajín, napríklad Spojené štáty, Európska únia, Kanada, Izrael, Austrália či Japonsko.

Európska únia zaradila Hamas na zoznam teroristických skupín v roku 2001. Súdny dvor Európskej únie v Luxembursku to v roku 2017 potvrdil.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite