Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínsko zvažuje uzatvorenie hraníc s Ruskom pre nárast nelegálnych migrantov

.tasr .svet

Fínske vládnuce strany sa dohodli, že ministerstvo vnútra pripraví návrh reštriktívnych opatrení podľa paragrafu 16 zákona o pohraničnej stráži.

Fínsko zvažuje uzatvorenie hraníc s Ruskom pre nárast nelegálnych migrantov SITA/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

fínska vláda v utorok oznámila, že zvažuje uzatvorenie hraničných priechodov s Ruskom. Moskvu obvinila, že úmyselne vpúšťa do Fínska migrantov aj napriek tomu, že nemajú potrebné cestovné doklady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Fínsky premiér Petteri Orpo vyjadril presvedčenie, že Rusko využíva túto taktiku s cieľom destabilizovať Fínsko. „Zdá sa, že ide o zámerné rozhodnutie (Ruska). Odkaz vlády je jasný: Chceme sa postarať o bezpečnosť našich hraníc,“ uviedol Orpo.

„Na základe záznamov pohraničnej stráže sa počet žiadateľov o azyl na východnej hranici v posledných mesiacoch zvýšil,“ uviedla ministerka vnútra Mari Rantanenová.

Hoci počet žiadateľov podľa nej zostáva relatívne nízky, k výraznému zvýšeniu došlo v krátkom čase. V pondelok k juhovýchodnej hranici dorazilo 39 ľudí, čo je o päť viac ako za celý minulý týždeň.

Fínsko má s Ruskom hranicu dlhú 1340 kilometrov. Moskva v apríli, keď Helsinki vstúpili do Severoatlantickej aliancie (NATO), varovala, že podnikne protiopatrenia "z taktického a strategického hľadiska". Rozhodnutie Fínska vstúpiť do NATO označila za "útok na bezpečnosť Ruska".

Od ruskej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára Moskva umožnila prekročiť hranicu ľuďom bez riadnych dokladov, najmä Rusom a Ukrajincom. Od augusta však pribúda ľudí z Blízkeho východu a Afriky. Predovšetkým ide o Iračanov, Somálčanov a Jemenčanov, ktorí do Fínska prichádzajú nelegálne.

Táto škandinávska krajina v súčasnosti buduje 200-kilometrov dlhé oplotenie na úseku hranice s Ruskom. Dokončené by malo byť v roku 2026. Doteraz boli fínske hranice zabezpečené predovšetkým ľahkými drevenými plotmi, ktoré majú zabrániť zatúlaniu hospodárskych zvierat.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite