Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok 2023 sa môže stať rekordne najteplejším

.tasr .svet

Oznámilato vo štvrtok služba Európskej únie pre monitorovanie zmeny klímy Copernicus.

Rok 2023 sa môže stať rekordne najteplejším SITA/AP Photo/Gregorio Borgia

podľa zástupkyne riaditeľa služby Copernicus Samanthy Burgessovej tohtoročný september spôsobí, že rok 2023 prekoná  priemerné teploty z predindustriálneho obdobia o 1,4 stupňa Celzia.

Po lete, ktoré bolo z hľadiska teplôt tiež mimoriadne, bol september 2023 najteplejším septembrom v histórii na svete – priemerná teplota vzduchu pri zemskom povrchu dosahovala 16,38 stupňa Celzia. 

V porovnaní s priemerom teplôt nameraných celosvetovo v mesiaci september v rokoch 1991 – 2020 je priemerná teplota nameraná minulý mesiac vyššia o 0,93 stupňa Celzia. Súčasne je aj o pol stupňa vyššia ako priemer v doteraz najteplejšom mesiaci september – v roku 2020.

Globálna teplota v septembri 2023 bola aj približne o 1,75 °C vyššia ako septembrový priemer za obdobie rokov 1850 – 1900, ktoré predstavujú predindustriálne referenčné obdobie. 

Okrem toho globálna priemerná teplota za rok 2023 – k dnešnému dňu – je o 1,40 °C vyššia ako predindustriálny priemer (1850 – 1900). 

Pre Európu bol september 2023 najteplejším septembrom v histórii: bol o 2,51 °C teplejší ako mesačný priemer z rokov 1991 – 2020 a o 1,1 °C teplejší ako v roku 2020.

V súvislosti s meraniami a ich analýzou Burgessová pripomenula, že o dva mesiace sa začne celosvetová konferencia o klíme – COP28 – a nutnosť prijatia ambicióznych opatrení v oblasti klímy nebola nikdy naliehavejšia a životne dôležitejšia.

Služba EÚ pre zmenu klímy Copernicus pravidelne zverejňuje údaje o teplote na povrchu Zeme, morskej ľadovej pokrývke a o zrážkach. Tieto zistenia sú založené na počítačom generovaných analýzach, ktoré zahŕňajú miliardy meraní z družíc, lodí, lietadiel a meteorologických staníc po celom svete, ozrejmila vo svojej správe agentúra AFP.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite