Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 86. týždeň vojny (2.10. – 8. 10. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 86. týždeň vojny (2.10. – 8. 10. 2023) SITA/AP Photo/Alex Babenko

Správy z predchádzajúceho dňa 8.10.2023:

20:25 Rusko využije konflikt Izraela s Hamasom pre svoju vojnu proti Ukrajine, tvrdí ISW

Americkí odborníci sú presvedčení, že Rusko zneužije útoky militantného palestínskeho hnutia Hamas na Izrael pre svoju vojnu proti Ukrajine. Kremeľ vo svojej informačnej kampani už obvinil Západ zo zanedbávania konfliktov na Blízkom východe, lebo sa venuje pomoci Ukrajine. V analýze v sobotu večer to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Správu priniesla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Analytici uviedli, že ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Západ, že brzdí prácu takzvaného blízkovýchodného kvarteta mierových vyjednávačov, do ktorého patria okrem Ruska aj USA, Európska únia a OSN.

Ministerstvo zahraničných vecí v Moskve vyhlasuje, že Rusko je v kontakte aj s radikálnym hnutím Hamas. Toto zoskupenie vládne v pásme Gazy a USA, EÚ a Izrael ho označujú za teroristickú organizáciu.

Podľa ISW vyslanec Kremľa pre Blízky východ, námestník ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov, viedol rozhovory so zástupcami Hamasu tento rok niekoľkokrát – telefonicky aj na osobných stretnutiach.

17:10 Ukrajina očakáva túto zimu „rekordný počet“ ruských útokov dronmi

Ukrajina sa pripravuje už na druhú zimu s intenzívnymi ruskými útokmi dronmi. Ukrajinské vzdušné sily dokonca očakávajú rekordný počet takýchto zimných útokov na svojom území, vyhlásil v nedeľu hovorca Jurij Ihnat. Citovala ho tlačová agentúra Reuters a portál britského denníka The Guardian.

Kyjev očakáva aj druhú zimu masového bombardovania svojich energetických zariadení.

Podľa Ihnata údaje za september ukázali, že Rusko používaním samovražedných dronov Šáhid iránskej výroby pri útokoch "rozdrví" vlaňajší údaj.

„Táto jeseň a zima... sú už teraz rekordné, pokiaľ ide o počet dronov Šáhid. Len v septembri ich bolo použitých vyše 500,“ povedal hovorca ukrajinských vzdušných síl Ihnat v interview pre celoštátnu televíziu.

Tento počet porovnal s počtom ruských vzdušných útokov na Ukrajine minulú zimu, keď bolo podľa neho za šesť mesiacov použitých približne 1000 kamikadze dronov Šáhid. 

14:40 Rusi presúvajú rezervy na sever od Bachmutu, obávajú sa postupu Kyjeva

Ruská armáda presúva rezervy do oblasti na sever od Bachmutu, aby zabránila postupu ukrajinských síl v tomto smere. Povedal to hovorca ukrajinskej armády na východe krajiny Iľja Jevlaš. „Využívajú všetky sily a rezervy, ktoré majú k dispozícii, pretože chápu, že strata tohto krídla môže pre nich mať následky,“ konštatoval hovorca. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Teraz tam pokračujú intenzívne boje,“ povedal Jevlaš o situácii na bachmutskom fronte. Ukrajinská armáda sa tam podľa neho „teraz snaží nepriateľovi spôsobiť maximálne škody“.

12:55 Po nočných útokoch na Cherson je zranených 11 ľudí vrátane bábätka

Ruské ostreľovanie obytných častí mesta Cherson na juhu Ukrajiny v noci na nedeľu spôsobilo zranenia jedenástim ľuďom vrátane deväťmesačného bábätka, informovali miestne úrady. TASR prevzala správy z tlačových agentúr AFP a Reuters.

Ukrajina znovu dobyla hlavné mesto Chersonskej oblasti v novembri 2022, ale mesto je stále v dosahu ruskej paľby. „Cherson zažil strašnú noc, pretože ruské sily opakovane ostreľovali mesto a okolité obce,“ uviedol oblastný gubernátor Oleksandr Prokudin. 

„Zranených bolo 11 ľudí. S miernymi zraneniami hospitalizovali 27-ročnú ženu a jej deväťmesačnú dcéru,“ dodal gubernátor.

Prokudin zverejnil video zachytávajúce bytovú budovu s rozbitými oknami a múrmi na niekoľkých poschodiach.

Medzi zranenými je aj 33-ročný zdravotník Červeného kríža, ktorého hospitalizovali. Poškodených bolo niekoľko domov a plynové potrubie.

„Taktika teroru je to, čo Rusko pokladá za užitočné a čomu dôveruje,“ napísal v aplikácii Telegram vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

12:00 Ruská armáda prišla o ďalších 580 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 580 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 282 280, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o dvadsaťjeden tankov, dvadsaťjeden obrnených bojových vozidiel pechoty a sedemnásť delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 821 tankov, 9 123 obrnených bojových vozidiel pechoty a 6 705 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúceho dňa 7. 10. 2023:

20:25 Ruské bombardovanie zabilo v Záporožskej oblasti jednu ženu a ďalších dvoch civilistov zranilo

Jedna civilistka zahynula a ďalší dvaja ľudia v sobotu utrpeli zranenia v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny pri ruskom bombardovaní. Uviedla to vojenská administratíva oblasti. Ruská armáda ostreľovala dedinu Bilenke. Ukrajinské úrady konkretizovali, že ruskí vojaci použili proti dedine kazetovú muníciu, ktorú vypálili z raketometu. Útok poškodil päť rodinných domov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

19:45 Bomba v aute zabila proruského predstaviteľa v meste Nova Kachovka

Predstaviteľa strany Jednotné Rusko v meste Nova Kachovka okupovanom Rusmi v ukrajinskej Chersonskej oblasti zabila v sobotu bomba nastražená v aute. Informoval o tom Rusmi dosadený oblastný gubernátor Vladimir Saldo. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Vladimir Malov, výkonný tajomník mestskej pobočky strany Jednotné Rusko, ktorá v Rusku vládne a podporuje ju prezident Vladimir Putin, podľahol zraneniam v nemocnici. Saldo to napísal v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Saldo dodal, že išlo o „teroristický útok“, čo znamená, že ho organizovala Ukrajina. Kyjev sa zatiaľ k prípadu nevyjadril.

17:55 Produkcia dronov na Ukrajine v priebehu roka vzrástla stonásobne

Výroba dronov na Ukrajine v priebehu jedného roka stúpla stonásobne a vývoj bezpilotných lietadiel začalo viac ako dvesto firiem. „Cesta dronu od vývoja po objednávku je teraz taká krátka, ako je to len možné," povedal ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v parlamente krajiny. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Šmyhaľ poznamenal, že prístupy k rozvoju ukrajinského obranného priemyslu sa radikálne zmenili. Podľa moderných štandardov korporátneho manažmentu bola na báze firmy Ukroboronprom vytvorená nová spoločnosť Obranný priemysel Ukrajiny, dodal.

14:20 Ukrajinská armáda pokračuje v ofenzíve juhovýchodne od Bachmutu, tvrdí ISW

Ukrajinská armáda pokračuje v ofenzívnych akciách zhruba osem kilometrov juhovýchodne od mesta Bachmut na východe Ukrajiny. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý poukazuje na zdroje z ukrajinských ozbrojených síl. Zároveň geolokačné zábery ukazujú, že ukrajinskí vojaci postúpili medzi obcami Robotyne a Verbove v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Hovorca ukrajinských síl na východe krajiny Iľja Jevlaš uviedol, že Kyjiv sa pripravuje na ofenzívne operácie počas jesene a zimy. Jevlaš zdôraznil, že sa síce zvýšia nároky na zásobovanie a daždivé a hmlisté počasie bude komplikovať použitie dronov a taktického letectva, ale ukrajinské sily budú pokračovať v boji. Jeho vyhlásenie sa zhoduje s názorom ISW, že počasie nezabráni ani jednej zo strán v realizácii ofenzívnych operácií počas zimy 2023/2024, ak budú mať dobré zásobovanie a rozhodnú sa pre útoky.

10:00 Ukrajine poskytne Holandsko ďalšiu pomoc v sume 102 miliónov eur

Holandsko poskytne Ukrajine ďalšiu pomoc v sume 102 miliónov eur. Oznámila to vo vyhlásení holandská ministerka zahraničného obchodu a rozvoja Liesje Schreinemacherová. Cieľom je podporiť prípravu Ukrajiny na zimné obdobie a napomôcť reformy a investície. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Najväčšia časť nového balíka holandskej pomoci, a to 60 miliónov eur, je určená na poistenie exportných úverov holandských firiem, ktoré chcú prispieť k obnove Ukrajiny. Suma 30 miliónov eur bude alokovaná na nákup plynu, transformátorov, rozvádzačov a káblov v záujme opráv a modernizácie energetickej siete Ukrajiny, aby krajina bola pripravená na zimu.

Zvyšných 12 miliónov eur sa má použiť v oslobodených oblastiach Ukrajiny na opravy zariadení na dodávky pitnej vody a elektriny a na základnú zdravotnú starostlivosť a školstvo. Časť tejto sumy sa použije na implementáciu reforiem prostredníctvom technickej asistencie zo strany Medzinárodného menového fondu.

9:20 USA napriek nepokojom v Kongrese chystajú nový balík zbraní pre Ukrajinu

Očakáva sa, že Biely dom budúci týždeň oznámi ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, nakoľko Pentagon pokračuje vo využívaní prostriedkov, objavených v dôsledku účtovnej chyby vo výške niekoľkých miliárd dolárov, informuje agentúra Reuters.

Tieto prostriedky umožnili administratíve prezidenta Joea Bidena poslať Kyjevu zbrane, zásoby a muníciu napriek tomu, že nová pomoc Ukrajine bola vylúčená z návrhu zákona o dočasnom financovaní vlády, ktorý minulý víkend schválila Snemovňa reprezentantov, aby odvrátila hroziaci shutdown - prerušenie financovania niektorých federálnych inštitúcií.

Biden žiada Kongres, aby schválil ďalších 24 miliárd dolárov pre Ukrajinu, pomoc, o ktorej stúpenci krajiny – republikáni i demokrati – dúfali, že by sa mohla byť zakotvená v zákone o dočasnom financovaní. Jeho žiadosť zatiaľ nebola vybavená.

Zloženie ďalšieho balíka vojenskej pomoci sa momentálne ešte spresňuje a má byť predstavené v stredu (11. októbra) na 16. stretnutí Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny v Bruseli, kde bude kľúčovou témou bezpečnostná pomoc.

Správy z predchádzajúceho dňa 6. 10. 2023:

19:45 Podľa Britov Rusi na Ukrajine stavajú komplexné podzemné dvojposchodové bunkre

Rusko stavia v ukrajinskej dedine „komplexné podzemné dvojposchodové bunkre“. Ako referuje web news.sky.com s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany, ruskí okupanti vytvárajú opevnenia pomocou „tunelov a zákopov“ pozdĺž orichivskej osi v Novopokrovke.

V neďalekom meste Tokmak zasa ruskí vojaci vystužujú zákopy betónom a budujú „ďalšie obranné opevnenia“. Ruskí dôstojníci navyše začali z tohto mesta evakuovať svoje rodiny.

Britské ministerstvo obrany uviedlo, že tieto kroky pravdepodobne dokazujú, že Moskva má obavy z ukrajinského prielomu. „Bunkre pridajú dodatočnú ochranu ruským vojakom a veliteľským a riadiacim prvkom pred útokmi ťažkého ukrajinského delostrelectva a bezpilotných lietadiel,“ uvádza sa v správe.

„Betón pravdepodobne vystužuje zákopové systémy v predstihu pred potenciálne mokrými a bahnitými podmienkami v nadchádzajúcich týždňoch. Tieto opevnenia a evakuácie pravdepodobne odrážajú obavy Ruska z ďalšieho ukrajinského prielomu,“ skonštatovalo britské ministerstvo obrany.

18:30 Následky ruského útoku na dedinu Hroza

Ešte včera boli tieto ruiny kaviareň. Dnes zostali iba trosky.sita/AP Photo/Alex BabenkoEšte včera boli tieto ruiny kaviareň. Dnes zostali iba trosky.

17:30 Ukrajina zvyšuje svoj obranný rozpočet na tento rok o 7,84 miliardy eur

Ukrajina schválila zvýšenie svojich výdavkov na obranu do konca roka o 303 miliárd hrivien (7,84 miliardy eur). Oznámili to v piatok poslanci tamojšieho parlamentu, informuje TASR podľa správy stanice Sky News.

O túto sumu sa zvýši rozpočet na bezpečnosť a obranu krajiny pre rok 2023, ktorý dosiaľ predstavoval 1,67 bilióna hrivien, a teda približne 26,6 percenta ukrajinského HDP.

Podľa ministerstva financií sa 225 miliárd hrivien použije na financovanie príslušníkov armády a zvyšných 78 miliárd hrivien zase na nákup vojenského vybavenia a iné nevyhnutné výdavky.

Poslanec ukrajinského parlamentu Jaroslav Železňak uviedol, že zvýšenie rozpočtu malo za následok „dva rekordy v dejinách Ukrajiny“. „Celkový ročný rozpočet bude prvýkrát vyšší ako 3,39 bilióna hrivien, zatiaľ čo deficit bude viac ako dva bilióny,“ povedal.

14:00 Británia ohlásila novú humanitárnu pomoc Ukrajine v hodnote 600 miliónov dolárov

Britský premiér Rishi Sunak ohlásil novú humanitárnu pomoc Ukrajine s cieľom pomôcť obyvateľom krajiny prežiť druhú zimu od začiatku otvorenej ruskej vojny. Podľa úradu britského premiéra súčasťou tejto pomoci sú garancie na úvery od Svetovej banky v sume 600 miliónov dolárov, ktoré majú zaručiť vyplácanie podporných dávok počas zimy trom miliónom ukrajinských domácností. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Londýn okrem toho pošle 41 miliónov dolárov Organizácii Spojených národov a charitatívnym organizáciám, ktoré poskytujú Ukrajincom prístrešky a teplé zimné oblečenie. Veľká Británia poskytne tiež 12 miliónov dolárov na udržanie dodávok elektriny domácnostiam po ruských útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Počas jesene roku 2022 a zimy roku 2023 sa ruské sily snažili rozsiahlymi údermi zničiť ukrajinskú energetickú sieť. Výsledkom boli opakované výpadky dodávok prúdu a nedostatočné vykurovanie po celej Ukrajine.

10:00 Útok v Charkovskej oblasti už odsúdili aj Borrell a Guterres

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a generálny tajomník OSN António Guterres odsúdili štvrtkový útok ruských síl v Charkovskej oblasti, pri ktorom prišlo o život najmenej 51 ľudí. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA.

„Zámerné útoky voči civilistom sú vojnové zločiny,“ napísal Borrell na sociálnej sieti X. Rusko podľa jeho slov štvrtkovými útokmi svoju krutosť posunulo na ďalšiu pochmúrnu úroveň. „Rusko opätovne potvrdzuje, že nemá v úmysle poľaviť vo svojom terore voči Ukrajincom,“ dodal.

„Útoky na civilistov a civilnú infraštruktúru sú podľa medzinárodného humanitárneho práva zakázané a musia byť čím skôr zastavené,“ uviedol Guterres prostredníctvom svojho hovorcu Stéphana Dujarrica. Predstavitelia OSN, ktorí sa na mieste nachádzajú, podľa Guterresa zodpovednosť pripisujú Rusku.

Ruské sily vo štvrtok ostreľovali obec Hroza v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi obeťami bolo aj šesťročné dievča. Tieto útoky odsúdili aj predstavitelia USA, Británie a SR.

9:45 Dronový útok poškodil obilné silo pri Dunaji v Odeskej oblasti

Ruské drony v noci na piatok zaútočili na prístavnú infraštruktúru v Odeskej oblasti a poškodili obilné silo v okrese Izmajil, ktorý leží pri rieke Dunaj. Uviedol to gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Po útoku začalo horieť deväť nákladných áut, napísal Kiper v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že požiar sa medzičasom podarilo uhasiť a neboli hlásené zranenia. Ukrajinské vzdušné sily informovali, že v noci na piatok zneškodnili 25 z 33 ruských dronov, napísala agentúra AFP. 

Bezpilotné lietadlá Šáhid iránskej výroby útočili na Odeskú, Mykolajivskú, Dnepropetrovskú, Čerkaskú, Žytomyrskú a Charkovskú oblasť, priblížila armáda.

9:00 589. deň vojny v obrazoch z pohľadu Ozbrojených síl Ukrajiny

8:00 SR, USA a Británia odsúdili štvrtkové ostreľovanie v Charkovskej oblasti

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský na sociálnej sieti odsúdil štvrtkové ostreľovanie v ukrajinskej Charkovskej oblasti, pri ktorom prišlo o život najmenej 51 ľudí. TASR o tom informuje na základe jeho vyjadrenia na sociálnej sieti X. Útok odsúdili aj USA a Británia.

„Rázne odsudzujem barbarský ruský čin voči Ukrajine, ktorý pripravil o život desiatky nevinných Ukrajincov v dedine Hroza v Charkovskej oblasti.“ uviedol Wlachovský. Išlo podľa jeho slov o ďalší neakceptovateľný trestný čin spáchaný Ruskom a vyjadril sústrasť s pozostalými obetí.

Ruské sily vo štvrtok ostreľovali obec Hroza v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi obeťami bolo aj šesťročné dievča. Biely dom štvrtkový útok označil za desivý. Britský premiér Rishi Sunak uviedol, že útok potvrdzuje hĺbku skazenosti, do akej sú ruské sily ochotné klesnúť, napísal denník The Guardian s odvolaním sa na hovorcu úradu britského premiéra na Downing Street.

„Štvrtkové krviprelievanie potvrdilo, že Rusko zámerne a barbarsky zaútočilo na civilné ciele - kaviareň a obchod v obci Hroza,“ uviedlo na sociálnej sieti britské ministerstvo zahraničných vecí.

7:30 Rusko tvrdí, že zostrelilo osem ukrajinských dronov

Moskva v piatok oznámila, že po smrtiacom ruskom útoku na dedinu na druhej strane frontu zničila osem ukrajinských dronov na západe Ruska. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pokusy o útoky dronov na mestá Belgorod a Kursk sa uskutočnili vo štvrtok neskoro večer, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP. „Pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotnými lietadlami na objekty na území Ruskej federácie bol zmarený,“ uviedol rezort na Telegrame.

Podľa jeho vyhlásenia bol jeden dron zničený nad Kurskom približne o 19.30 h SELČ a sedem ďalších bolo zostrelených nad Belgorodom a okolitým regiónom o niekoľko hodín neskôr.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov pôvodne hovoril o šiestich dronových náletoch, pričom na Telegrame uviedol, že „podľa predbežných údajov nie sú žiadne obete“. „Operačné služby spresňujú informácie o následkoch na mieste,“ dodal.

Odkedy Ukrajina v júni začala protiofenzívu, Rusko zažilo vlny dronových útokov, ktoré sporadicky poškodili budovy v niekoľkých mestách vrátane Moskvy. Ruskí predstavitelia však ich význam bagatelizujú. Rusko v stredu uviedlo, že zostrelilo 31 ukrajinských bezpilotných lietadiel v tom istom regióne, ako aj v meste Briansk, ktoré sa nachádza ďalej na severe.

Piatkové oznámenia prišli po tom, ako pri ruskom raketovom útoku prišlo o život vo štvrtok najmenej 51 ľudí, ktorí sa zišli na smútočnom obrade v ukrajinskej obci Hrozna. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil tento útok za „absolútne zlo“. Hrozna sa nachádza zhruba 30 kilometrov od frontového mesta Kupiansk v oblasti, ktorú sa ruské sily snažia získať späť po tom, ako ju vlani stratili v prospech ukrajinských jednotiek.

Správy z predchádzajúceho dňa 5.10.2023:

19:55 Nemecko dodá Ukrajine ďalší systém Patriot, prisľúbil Scholz Zelenskému

Nemecko dodá Ukrajine ďalší americký systém protivzdušnej obrany Patriot. Prisľúbil to vo štvrtok nemecký kancelár Olaf Scholz po schôdzke s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, informuje agentúra DPA. 

Obaja lídri sa stretli počas tretieho summitu Európskeho politického spoločenstva v španielskej Granade.

„To je to, čo je teraz najviac potrebné,“ povedal Scholz novinárom na margo posilnenia ukrajinskej protivzdušnej obrany. Zelenskyj následne vyjadril Nemecku vďačnosť za všetku pomoc, ktorú poskytuje Ukrajine na obranu proti ruskej agresii.

Ďalší systém prisľúbený kancelárom Scholzom by mal posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny počas nadchádzajúcich zimných mesiacov. Počas nich sa očakávajú ďalšie vlny masívnych ruských raketových a dronových útokov na ukrajinskú energetickú a ďalšiu infraštruktúru, ako tomu bolo aj počas vlaňajšej zimy. 

15:55 Pri ruskom raketovom útoku v Charkovskej oblasti zomrelo 48 ľudí

Najmenej 48 ľudí zahynulo vo štvrtok v dôsledku ostreľovania obce Hroza ležiacej v Charkovskej oblasti ruskými silami. 

Podľa Synehubova ruskí vojaci okolo 13.15 h miestneho času zasiahli kaviareň a obchod s potravinami, kde sa v tej chvíli nachádzali civilisti.

SITA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS OFFICE VIA AP

Z trosiek sa zatiaľ podarilo vytiahnuť telá 48 mŕtvych ľudí vrátane šesťročného chlapca. Ďalších šesť osôb utrpelo zranenia.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

14:30 Borrell: Ukrajina potrebuje podporu od EÚ, ale aj od USA

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo štvrtok upozornil, že ak politické spory v Spojených štátoch podkopú podporu Washingtonu pre Kyjev, Európa nebude schopná túto medzeru vyplniť. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Ukrajina potrebuje podporu od Európskej únie... ale aj podporu od Spojených štátov,“ povedal Borrell na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v španielskej Granade.

„Dokáže Európa vyplniť medzeru po Spojených štátoch? Nuž, Európa určite nemôže nahradiť USA,“ dodal.

12:00 Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila v jeho pohraničí kazetovou muníciou

Rusko vo štvrtok obvinilo Ukrajinu z použitia kazetovej munície pri útoku na ruské pohraničné mestečko Rylsk. Pri útoku utrpela zranenia jedna osoba a bolo poškodených niekoľko budov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Moskva opakovane obviňuje Kyjev z používania kazetovej munície, a to aj pri útokoch v ruskom pohraničí. O jej dodaní Ukrajine Spojené štáty rozhodli v júli.

„Pohraničné mestečko Rylsk bolo z Ukrajiny ostreľované kazetovou muníciou,“ uviedol gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt.

Dodal, že jednu ženu zranili šrapnely a po prevezení do nemocnice jej bola poskytnutá potrebná zdravotná starostlivosť. „Našla sa aj nevybuchnutá munícia,“ uviedol Starovojt.

11:40 Šojgu oznámil vytvorenie deviatich záložných plukov

Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil, že bolo vytvorených deväť záložných plukov v spojitosti so špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine. Moskva používa slovné spojenie "špeciálna vojenská operácia" pre pomenovanie vojny proti Ukrajine, ktorú rozpútala 24. februára. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„K dnešnému dňu máme deväť záložných plukov, ktoré sa pripravujú a sú prirodzene a neustále dopĺňané,“ povedal Šojgu.

Nábor vojakov sa podľa neho robí na základe dobrovoľnosti. Minulý mesiac sa na takúto službu prihlásilo 38 000 osôb a od začiatku roka viac než 330 000 ľudí.

9:00 Zelenskyj: Ukrajina „pomaly, ale isto“ vytláča Rusko zo svojho územia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je stále presvedčený, že Ukrajine sa podarí vytlačiť Rusko zo svojho územia - ale problémy robí nedostatok zbraní a munície. V stredu neskoro večer o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

„Problémom je, že terén je zamínovaný,“ povedal Zelenskyj v rozhovore pre taliansku spravodajskú televíziu Sky TG24. „Problémom je, že máme nedostatok zbraní a munície, predovšetkým veľký nedostatok protivzdušnej obrany,“ vysvetlil.

Varoval tiež, že blížiaca sa zima môže predstavovať ťažkosti pre „všetkých našich občanov, všetkých našich civilistov, bežných ľudí, ktorí pracujú, a pre našich vojakov“.

SITA/SEAN KILPATRICK/THE CANADIAN PRESS VIA AP

„Musíme zvládnuť túto zimu dôstojne, tak, aby sme nestratili iniciatívu a výhody, ktoré máme na bojisku,“ dodal.

O možných mierových rokovaniach s Ruskom Zelenskyj povedal, že ruský prezident Vladimir Putin "nie je schopný rokovať o ničom s nikým".

8:35 Spojené štáty poslali Ukrajine skonfiškovaných 1,1 milióna nábojov pochádzajúcich z Iránu

Spojené štáty previezli na Ukrajinu skonfiškovaných 1,1 milióna nábojov do ručných zbraní, ktoré pochádzajú z Iránu. Informovalo o tom v stredu americké velenie. Washington poslal Kyjivu muníciu v čase, keď pokračujúca americká finančná podpora Ukrajiny zostáva otázna. Zhabané strelivo o veľkosti 7,62 milimetra je štandardný náboj pre útočné pušky kalašnikov zo sovietskej éry a mnohé podobné zbrane. Ukrajina ako bývalá sovietska republika sa v rámci mnohých svojich jednotiek naďalej spolieha na samopaly kalašnikov.

Američania skonfiškovali uvedené množstvo nábojov v decembri minulého roka z plachetnice „bez štátnej príslušnosti“, ktorú iránske Revolučné gardy používali na podporu povstaleckej skupiny Húsíov v občianskej vojne v Jemene. Zbrojné embargo Organizácie Spojených národov (OSN) od roku 2014 zakazuje dodávky zbraní Húsíom.

8:00 Ukrajina zneškodnila 24 z 29 ruských útočných dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na štvrtok 24 z 29 ruských dronov útočiacich na Ukrajinu, informoval tamojší generálny štáb. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Ukrajinská protivzdušná obrana uviedla, že drony boli zničené nad Odeskou a Mykolajivskou oblasťou, ako aj nad centrálnou Kirovohradskou oblasťou.

„Nepriateľ pokračuje v pokusoch zničiť prístav a ďalšiu infraštruktúru na juhu, terorizuje aj centrálne oblasti,“ uviedlo južné velenie ukrajinských ozbrojených síl.

Velenie dodalo, že v Kirovohradskej oblasti bolo pri útoku dronmi zasiahnuté nešpecifikované zariadenie infraštruktúry a nasledoval požiar, ktorý už dostali pod kontrolu. Informácie o prípadných obetiach útokov neboli zverejnené.

Správy z predchádzajúceho dňa 4. 10. 2023:

16:40 Špeciálne jednotky sa vylodili na Kryme

Jednotky ukrajinských špeciálnych síl sa vylodili na území okupovaného polostrova Krym, zaútočili na ruských vojakov a po splnení misie sa stiahli, uviedol hovorca obranného spravodajstva Ukrajiny Andrij Jusov. „Špeciálne operačné jednotky Stugna a Bratstvo, ktoré sú súčasťou prieskumných síl špeciálnej skupiny Tymur, sa vylodili na území polostrova Krym a zaútočili na okupantov,“ oznámilo ukrajinské obranné spravodajstvo. Informoval o tom web Ukrajinská pravda.

Spravodajská služba ukrajinskej armády zverejnila videozáznam, ktorý ukazuje plavbu člnov k pobrežiu. Nekonkretizovala však, kedy akciu podnikli.

16:00 Rusi posilnili bezpečnosť Krymského mosta

Rusi opäť posilnili ochranu nelegálne postaveného Krymského mosta, uviedol hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk. „Bezpečnosť Krymského mosta opäť posilnili, sú tam teraz štyri lode a päť člnov. Vrátili sa k takémuto posilnenému režimu, približne týždeň mali prestávku a teraz tam opäť majú do desať jednotiek, “ povedal Pletenčuk. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

V polovici septembra okupačné úrady na Kryme ohlásili obnovenie premávky na tom úseku mosta, ktorý bol zničený pri výbuchoch zo 17 júla. Ale potom most viackrát uzavreli, niekedy na hodinu, inokedy na celú noc.

14:00 Ukrajinské drony údajne zasiahli ruský systém S-400

Bezpilotné lietadlá Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) údajne zasiahli ruský systém protivzdušnej obrany S-400 Triumf v ruskej Belgorodskej oblasti. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroj v SBU.

Na systém pri meste Belgorod zaútočili drony SBU v noci na 4. októbra. Cena takéhoto systému je podľa zdroja Ukrajinskej pravdy 1,2 miliardy dolárov. „Toto je druhý systém Triumf, ktorý SBU zničila za uplynulý mesiac. Prvý bol v Jevpatoriji 14. septembra. Po takýchto ‘triumfálnych explóziách’ SBU radí Rusom, aby vymysleli systému nové meno,“ vyjadril sa zdroj.

Na videu na sociálnych sieťach od Rusov z lokality systému a jeho radaru počuť zhruba 20 výbuchov. V okolitých obciach v tom čase nastal výpadok elektriny. Úrady v Belgorodskej a Brianskej oblasti, ktoré susedia s Ukrajinou, tvrdia, že v noci z utorka na stredu zničili vzdušné ciele, pričom si to nevyžiadalo škody ani obete.

WIKIPEDIA

11:30 Rusi pravdepodobne na juhu Ukrajiny zostrelili vlastnú stíhačku Su-35

Ministerstvo obrany Veľkej Británie považuje správu o tom, že Rusi koncom septembra zostrelili vlastnú stíhačku Su-35 nad mestom Tokmak v Zaporižžskej oblasti na juhu Ukrajiny, za veľmi hodnovernú. Uviedlo to spravodajstvo britského ministerstva obrany v aktualizácii správy o vývoji vojny na Ukrajine, ktorú v stredu zverejnilo na mikroblogovacej sieti X.Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Spravodajská služba rezortu obrany Veľkej Británie uviedla, že strata Su-35 nad Tokmakom z 28. septembra je neobvyklá udalosť, pretože ide o najpokročilejší model ruskej stíhačky a doteraz ich pravdepodobne bolo zostrelených len päť.

Britské obranné spravodajstvo tiež poznamenáva, že mesto Tokmak, ktoré sa nachádza 20 kilometrov od frontu, je silne opevnené. Často je tam umiestnené hlavné veliteľské stanovište jedného z úsekov frontu. „Tieto veliteľstvá sú zvyčajne chránené systémami protivzdušnej obrany krátkeho a stredného dosahu. Takmer určite sú vo veľmi vysokej bojovej pohotovosti, pretože Ukrajina pokračuje v úderoch na tieto miesta,“ uvádzajú Briti.

Su-35wikipediaSu-35

9:45 Armáda postupuje na melitopoľskom a bachmutskom fronte

informuje web Ukrajinská pravda.

Na bachmutskom fronte sa Rusi pokúšali naspäť získať stratené pozície pri Andrijivke, ale neuspeli. Ukrajinskí vojaci pokračujú v útočných operáciách južne od Bachmutu, spôsobujú Rusom straty na ľudskej sile a technike a konsolidujú svoje pozície, dodal generálny štáb.

9:00 Rusko tvrdí, že na svojom území zostrelilo v noci 31 ukrajinských dronov

Rusko zostrelilo v noci na stredu nad oblasťami hraničiacimi s Ukrajinou 31 ukrajinských dronov a uviedlo, že sa mu podarilo zmariť snahy Kyjeva preniknúť na Krym. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

„Systémy vzdušnej obrany na území Belgorodskej, Brianskej a Kurskej oblasti zachytili a zničili 31 ukrajinských bezpilotných lietadiel“, uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Telegram. Obete hlásené neboli.

Gubernátor Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz okrem toho uviedol, že ukrajinské sily ostreľovali kazetovou muníciou niekoľko obcí. Bogomaz taktiež nehlásil nijaké obete, no uviedol, že pri útoku bolo poškodených niekoľko domov.

Kazetovú muníciu Ukrajine poskytli Spojené štáty, pričom Kyjev sa zaviazal, že ju bude používať iba na to, aby vytlačil z pozícii veľké koncentrácie vojakov nepriateľa, pripomína Reuters. Ruské úrady v pohraničných oblastiach Ukrajinu opakovane obviňujú z ostreľovania tamojších miest a obcí. Podľa agentúry AFP sa pritom od začiatku ukrajinskej protiofenzívy zvýšil aj počet dronových útokov v ruskom pohraničí. Ruskí predstavitelia však zľahčujú ich význam.

Ruské ministerstvo obrany okrem toho uviedlo, že ruskému letectvu sa v noci na stredu podarilo zastaviť snahy ukrajinských výsadkárov o preniknutie na polostrov Krym. Ukrajinci podľa tohto zdroja smerovali k mysu Tarchankut na vojenskom rýchločlne a troch vodných skútroch.

Ukrajina od začiatku invázie opakovane útočí na územie Krymu, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Útoky na tamojšie ruské vojenské zariadenia sa v poslednom čase zintenzívnili vzhľadom na sľub Ukrajiny, že polostrov dobyje späť. Reuters však upozorňuje, že dané tvrdenia nebolo možné overiť, pričom Kyjev tieto útoky bezprostredne nekomentoval.

8:30 Padlo ďalších 450 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 450 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 279 890, uviedol v stredu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o trinásť tankov, osemnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, štyridsaťsedem delostreleckých systémov a jeden raketomet.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 745 tankov, 9 026 obrnených bojových vozidiel pechoty, 6 612 delostreleckých systémov a 802 raketometov.

Správy z predchádzajúceho dňa 3.10.2023:

18:40 Ukrajinská bezpečnostná služba uviedla, že rozbila ruskú špionážnu sieť

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) oznámila, že rozbila veľkú ruskú špionážnu sieť na juhu krajiny. V oblasti mesta Mykolajiv SBU zadržala 13 informátorov. Ide o miestnych obyvateľov. Štyroch z trinástich zadržaných už usvedčili a odsúdili ich na osem až pätnásť rokov väzenia. Informuje o tom web CNN.

„Títo zločinci zbierali informácie o umiestnení a pohybe obranných síl v južnom regióne. Zároveň navádzali ruské letecké útoky na obytnú a verejnú infraštruktúru," mesta Mykolajiv, konštatovala Ukrajinská bezpečnostná služba.

18:00 Nórsko sa pripojilo k najnovšiemu sankčnému balíku EÚ voči Rusku

Nórsko uvalilo ďalšiu sériu sankcií proti Rusku, čím sa pripojilo k podobnému opatreniu Európskej únie. Oznámilo to nórske ministerstvo zahraničných vecí. Rezort spresnil, že Nórsko sa pripojilo k sankciám zo strany EÚ s určitými úpravami. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Nórsko podľa jeho ministerstva zahraničných vecí stále zvažuje, ako najlepšie implementovať zákaz vstupu do svojich prístavov pre lode, ktoré sú podozrievané z porušovania zákazu exportu ruskej ropy.

16:40 Šojgu tvrdí, že Rusom sa podarilo oslabiť ukrajinskú ofenzívu

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok tvrdil, že ruským jednotkám sa podarilo „výrazne oslabiť“ bojový potenciál prebiehajúcej ukrajinskej protiofenzívy a úspešne odraziť ukrajinské útoky v okolí Bachmutu a Soledaru v Doneckej oblasti. Šojgu to vyhlásil na schôdzke vojenského velenia v Moskve, informuje agentúra DPA.

Kyjev podľa Šojgua neuspel ani v prelomení ruských obranných línií pri obci Robotyne a Verbove v juhoukrajinskej vZáporožskej oblasti, ktorú čiastočne okupujú ruské sily. 

Podľa DPA sú tvrdenia ruského ministra v priamom rozpore s vyhláseniami Kyjeva, ktorý pred časom informoval o strategických pokrokoch vrátane prelomu pri Verbovom na juhu Ukrajiny, ako aj o dobytí obce Robotyne.

Šojgu v utorok taktiež tvrdil, že Rusko v súčasnosti disponuje dostatočným množstvom dobrovoľníkov aj príslušníkov armády na vykonanie potrebných úloh vo vojne proti Ukrajine.

16:10 Ukrajinský prezident navštívil frontovú líniu na východe Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok informoval, že navštívil frontové línie na východe Ukrajiny, kde ruské jednotky pokračujú v útokoch na vojakov ukrajinskej armády. 

Zelenskyj podľa agentúry AFP spresnil, že navštívil ukrajinské brigády, ktoré pôsobia na frontovej línii Kupiansk-Lyman patriacej k tým, kde sa momentálne odohrávajú najprudšie boje. 

SITA/Spencer Colby/The Canadian Press via AP

Vo vyhlásení na sociálnej sieti Facebook Zelenskyj dodal, že s veliteľmi tamojších ukrajinských jednotiek diskutoval o operačnej situácii na bojisku, problémoch a potrebách armády.

„Každá naša bojová brigáda, každý bojovník, ktorý likviduje okupantov, každým svojím krokom vpred potvrdzujú, že víťazstvo bude patriť Ukrajine,“ uviedol Zelenskyj.

11:20 Londýn: Rusko používa označenie zahraničný agent na manipuláciu verejnej mienky

Ruské úrady používajú označenie zahraničný agent ako prostriedok na manipuláciu verejnej mienky v spojitosti s protizápadnými a provojnovými postojmi. Uviedlo to v utorok britské ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z oznámenia ministerstva na sociálnej sieti.

„Týmito opatreniami sa informačný priestor v Rusku značne zužuje,“ uvádza ministerstvo. „Z tohto dôvodu je čoraz ťažšie obhajovať postoj, ktorý sa líši od oficiálnej línie vrátane odlišných názorov na vojnu,“ dodáva rezort.

Londýn sa odvoláva na nedávny verejný prieskum ruského centra pre prieskum verejnej mienky WZIOM. V ňom sa 61 percent účastníkov vyjadrilo, že zahraničných agentov považujú za zradcov, ktorí o Rusku šíria klamstvá.

9:30 Ukrajina zostrelila 29 z 31 ruských dronov

Ukrajinská armáda zničila 29 z 31 dronov a jednu raketu s plochou dráhou letu, ktorými v noci útočilo Rusko, oznámili v utorok ukrajinské vzdušná sily. Terčom väčšiny  útokov boli Mykolajivská a Dnipropetrovská oblasť. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

„V noci na 3. októbra 2023 napadli ruskí okupanti (Ukrajinu) s 31 Šáhidami (dronmi iránskej výroby) a raketou Iskander-K,“ uviedli ukrajinské v vzdušné sily. Dodali, že 29 z nich zostrelili.

Podľa velenia ukrajinskej armády pre sektor Juh trvali ruské nočné útoky vyše tri hodiny. Pád trosiek spôsobil požiar v súkromnej firme na juhovýchode mesta Dnipro, uviedol tamojší gubernátor Serhij Lysak. Požiar sa podarilo rýchlo uhasiť.

Poškodenie výrobných zariadení v priemyselnom podniku v meste Pavlohrad tiež spôsobilo požiar, ktorý sa podarilo uhasiť, dodal Lysak na sociálnej sieti Telegram. Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim uviedol, že nad územím oblasti sa podarilo zostreliť 16 dronov.

9:00 Ukrajinská armáda znovu dobyla pozície juhozápadne od dediny Robotyne

Ukrajinské sily znovu dobyli pozície juhozápadne od dediny Robotyne v Záporožskej oblasti, ktoré predtým oslobodili v období medzi 12. a 17. septembrom. V najnovšej aktualizácii to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorí sa odvolávajú na geografické snímky z pondelka. Deň predtým ISW tvrdil, že Ukrajinci stratili časť pozícií v zákopovom systéme pri Robotyne. Okrem toho podľa vojenských analytikov ukrajinské jednotky mierne postúpili pri hraniciach Doneckej a Záporožskej oblasti a pri Bachmute.

V pondelok ruské jednotky pokračovali v ofenzíve na línii Avdijivka - Doneck a postupovali ďalej. Ruská armáda tvrdila, že v nedeľu a pondelok dobyla niekoľko ukrajinských pozícií pri Avdijivke. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl však informoval, že ukrajinské sily odrazili ruské útoky.

Informácie z predchádzajúceho dňa 2. 10. 2023:

17:00 Víťazstvo vo vojne s Ruskom závisí od podpory Ukrajiny od spojencov, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v Kyjeve povedal, že dĺžka vojny s Ruskom bude závisieť od podpory, ktorú Ukrajina dostane od svojich spojencov. TASR o tom píše podľa agentúry AFP.

Šéfovia diplomacií štátov EÚ sa v Kyjeve zišli, aby prejavili dlhodobú podporu Ukrajine zo strany EÚ. Išlo pri tom o ich historicky prvé stretnutie mimo hraníc členských štátov Únie.

Zasadnutie Rady pre zahraničné veci EÚ na Ukrajine označil Zelenskyj nielen za významný prejav solidarity s Ukrajinou, ale aj za nový krok smerom „k posilneniu našej Európy.“ Zdôraznil aj nutnosť "neustále nových obranných a diplomatických, politických a integračných, ekonomických a sankčných krokov, ktoré posilnia naše spoločné pozície". Dodal, že čím viac bude takýchto krokov a aktivít, tým menšiu bude mať Rusko šancu  prispôsobiť sa tomuto tlaku.

Vyhlásenie, ktoré zverejnil úrad ukrajinského prezidenta, cituje i Zelenského výrok, že víťazstvo Ukrajiny priamo závisí od spolupráce s jej partnermi. „Čím viac ráznych a zásadových krokov spoločne podnikneme, tým skôr sa táto vojna skončí, “vyhlásil Zelenskyj. 

Súčasne načrtol aj sériu krokov, ktoré by podľa neho mala Európska únia podniknúť, aby pomohla ukončiť vojnu, vrátane rozšírenia sankčného režimu voči Rusku a Iránu, ktorý dodáva ruskej armáde útočné drony používané voči Ukrajine. Ukrajinský prezident vyzval aj na to, aby EÚ urýchlila prácu na presmerovaní „zmrazených ruských aktív na financovanie obnovy vojnou zničenej Ukrajiny.“

Podľa agentúry AFP šéf európskej diplomacie Josep Borrell opäť ubezpečil ukrajinského prezidenta, že Európska únia je pripravená stáť pri Ukrajine „tak dlho, ako to bude potrebné.“ Na stretnutí šéfov diplomacií EÚ v Kyjeve bol aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský.

13:00 Ruské útoky za uplynulý deň zabili najmenej päť civilistov

Najmenej piati ľudia zomreli a ďalších pätnásť bolo zranených počas uplynulého dňa pri ruských útokoch, ktorých terčom bolo deväť ukrajinských oblastí. V Doneckej oblasti na východe krajiny zomreli traja ľudia, uviedla vojenská administratíva regiónu. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Pri ruskom ostreľovaní mesta Vovčansk v Charkivskej oblasti zahynul jeden muž, oznámil jej gubernátor Oleh Synjehubov. Bombardovanie zničilo v meste niekoľko budov. Útoky na Chersonskú oblasť zabili jedného civilistu, konštatoval jej gubernátor Oleksandr Prokudin. Údery v tomto regióne poškodili budovy vzdelávacích a zdravotníckych inštitúcií, jednu továreň a ďalšie civilné objekty, dodal gubernátor.

8:40 Nočné ostreľovanie Chersonskej oblasti si vyžiadalo jednu obeť a šesť zranených

Pri ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny zahynul v noci na pondelok jeden človek a šesť ľudí vrátane dvoch detí utrpelo zranenia, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

Ruské sily podnikli za uplynulých 24 hodín celkovo 71 útokov na Chersonskú oblasť, pričom cielili na rezidenčné oblasti aj obchody a zariadenia zdravotníckej infraštruktúry, uviedol Prokudin. Administratívne centrum oblasti mesto Cherson bolo cieľom 20 vzdušných alebo pozemných útokov, dodal Prokudin. Ráno v pondelok tam záchranné zložky uhasili požiar, ktoré po ostreľovaní vznikol.

Ukrajina vlani v novembri vyhnala ruskú armádu po niekoľkých mesiacoch okupácie z Chersonskej oblasti na pravom brehu rieky Dneper. Rusko však naďalej pokračuje v ostreľovaní Chersonu a oblastí okolo neho z opačného brehu Dnepra.

8:00 Charkov plánuje vybudovať prvú podzemnú školu v krajine

Ukrajinské mesto Charkov plánuje vybudovať prvú podzemnú školu v krajine, v ktorej sa deti budú môcť učiť aj počas raketových útokov. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram starosta mesta Ihor Terechov. „Plánujeme vybudovať prvú podzemnú školu na Ukrajine, ktorá bude vyhovovať najmodernejším regulačným požiadavkám na ochranné štruktúry. 

Takýto úkryt umožní tisícom charkovských detí pokračovať v bezpečnom vzdelávaní sa dokonca aj počas ohrozenia raketovými útokmi," konštatoval Terechov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite