Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj oznámil založenie medzinárodnej aliancie obranného priemyslu

.tasr .svet

Prioritou je podľa Zelenského vytvorenie moderného obranného priemyslu.

Zelenskyj oznámil založenie medzinárodnej aliancie obranného priemyslu SITA/P Photo/Stephanie Scarbrough

ukrajina sa má stať jedným z najväčších výrobcov zbraní na svete. Na tento účel bude založená aliancia , ktorej základom je deklarácia doteraz podpísaná 13 zbrojárskymi firmami. Na otvorení prvého medzinárodného fóra obranného priemyslu v Kyjeve to v piatok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

„Našou prvou úlohou je zvíťaziť v tejto vojne a vrátiť nášmu ľudu trvalý a hlavne spoľahlivý mier. Túto úlohu splníme. Vďaka našej spolupráci s vami, s väčšinou sveta,“ povedal Zelenskyj.

Rakety, drony a delostrelecké granáty sa budú vyrábať v spolupráci s poprednými spoločnosťami. 

Väčšinu vojenskej techniky chce Ukrajina v budúcnosti vyrábať sama a na tento účel zriadi špeciálny fond. "Fond sa bude dopĺňať prostredníctvom dividend zo štátnych aktív a ziskov z predaja skonfiškovaných ruských aktív," povedal Zelenskyj.

Zdôraznil, že novozaložená aliancia bude rešpektovať a chrániť medzinárodné právo, ako aj bezpečnosť, a to nielen Ukrajiny, ale aj každého štátu na svete.

Na fóre v Kyjeve bolo zastúpených 252 zbrojárskych firiem z Nemecka, USA, Veľkej Británie, Francúzska, Turecka, Švédska, Českej republiky a z ázijských krajín, ako aj Austrálie. 

Aliancia obranného priemyslu je vnímaná ako odpoveď Kyjeva na deklarovaný cieľ vojny, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, a tým je jej demilitarizácia, konštatovala agentúra DPA.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite