Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel bývalý taliansky prezident Giorgio Napolitano

.sita .svet

Do pamäti sa vryl najmä ako prezident počas talianskej dlhovej krízy spred desiatich rokov.

Zomrel bývalý taliansky prezident Giorgio Napolitano sita/AP Photo/Gregorio Borgia, File

vo veku 98 rokov v piatok odišiel na večnosť niekdajší taliansky prezident Giorgio Napolitano. Bol prvou hlavou štátu na Apeninskom polostrove, ktorú zvolili do tejto funkcie dvakrát. Napolitano strávil posledné týždne pred smrťou v jednej z rímskych nemocníc.

Súčasný taliansky prezident Sergio Mattarella v posolstve vyzdvihol svojho predchodcu vo funkcii hlavy štátu a povedal, že život Napolitana „odzrkadľoval veľkú časť talianskej histórie v druhej polovici 20. storočia“.

Napriek tomu, že Napolitano patril ku komunistom, často sa odkláňal od straníckej srtodoxie. Usiloval sa o dialóg s talianskymi a európskymi socialistami a bol výrazným podporovateľom európskej integrácie. Napolitano bol v prezidentskom úrade v období rokov 2006 až 2015.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite