Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinci zaútočili na letisko Saki na Kryme. Ničili stíhačky i živú silu

.martin Skýpala .svet

O úderu na leteckou základnu Saki na okupovaném Krymu informovala ukrajinská tajná služba. Podle ní v noci na čtvrtek zasáhli Ukrajinci pomocí dronů a raket Neptun vojenské letiště s nejméně 12 bojovými letouny a protileteckým systémem Pancir. O život při tom přišly desítky ruských vojáků.

Ukrajinci zaútočili na letisko Saki na Kryme. Ničili stíhačky i živú silu SITA/Viktor Korotayev/Kommersant Publishing House via AP Výbuchy na Kryme z dňa 19. júla 2023

ukrajinci oznámili další útok na vojenské cíle na okupovaném poloostrově Krym. Jak napsal web RBK Ukrajina s odvoláním na zdroje v rozvědce SBU, cílem se stalo letiště Novofedorivka, na němž v té době bylo 12 ruských stíhaček Su-24 a Su-30. Chránit je měl protiletecký systém Pancir. Na místě se také nacházela základna pro operátory dronů Mojaher sloužících pro navádění leteckých a jiných útoků.

Jak SBU uvedla, nejprve přetížila protiletecký systém za pomoci dronů, jejichž sestřelení později potvrdili i Rusové. Už se ale nezmínili o tom, že vzápětí dopadly do prostoru letecké základny ukrajinské rakety Neptun a podle Ukrajinců způsobily „vážné škody na vybavení okupantů“. Web také s odvoláním na ruské telegramové kanály napsal, že na místě zahynuly desítky (nejméně 30) ruských vojáků. Podle nepotvrzených zpráv mělo navíc dojít k obdobnému dosud nespecifikovanému útoku i na ruském území.

„Ukrajina útočí na okupovaný Krym v posledním období velmi intenzivně.“

Ukrajinci rovněž ve čtvrtek oznámili, že zasáhli tajné velitelství Černomořské flotily na okupovaném Krymu, a to v době, kdy se na místě nacházelo několik důstojníků. Jednalo se podle nich o záložní centrum velení, které mělo zabránit jejich likvidaci v případě úderu na hlavní velitelství.

Ukrajina útočí na okupovaný Krym v posledním období velmi intenzivně. V nedávné době zničila výsadkovou loď Minsk i ponorku Rostov na Donu v sevastopolských docích, zasáhla protiletadlový systém Triumf a nadále likviduje zásobníky s palivem a další logisticky a vojensky významné cíle.

Jak uvedla SBU s odkazem na slangové ukrajinské označení pro výbuch, bavlna na Krymu pokvete i nadále, a to více a více. To vypovídá o ukrajinském záměru nadále narušovat zásobování a vojenskou podporu okupačních sil.

Článok uverejňujeme so súhlasom portálu forum24.cz.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite