Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Rozum, život, politika

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Pamätám si na jeden z roztomilých kreslených vtipov od Vladimíra Renčína. Muž s rádiovkou a muž so štvorlístkom medzi zubami: jeden z nich púšťa z rúk ľudský mozog, dohovárajúc mu: „Tak běž, a pamatuj, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se!“

Esej: Rozum, život, politika LAWRENCE THORNTON/STAFF/GETTY IMAGES Socha Mysliteľ od francúzskeho sochára Augus- ta Rodina na Kolumbijskej univerzite v New Yorku. Socha sa obvykle využíva ako zobrazenie filozofie.

ten vtip je ešte zo starého režimu, skvele však vystihuje údel rozumu aj v našom dnešnom svete, v spoločnosti aj v politike.

Na rozum sa s obľubou odvolávame a počúvame odvolávky naň na každom rohu. Každú chvíľu nás niekto vyzýva, aby sme „použili rozum“ a „kritické myslenie“, z ktorého sa v našej dobe internetu a sociálnych sietí stalo nové zaklínadlo. „Rozum“, to znie hrdo. No keď dôjde na prax... Niekedy si ho voláme na pomoc ako čašníka, ktorý je povinný pricupitať na lusknutie, inokedy ho pošleme za dvere, aby nezacláňal, a čakáme, že ho v prípade potreby znova nájdeme stáť v pozore tam, kde sme ho predtým nechali.

zmätky a falzifikáty

A nielen to: na rozum sa možno odvolávať aj lživo, možno sa maskovať zdaním rozumu pri presadzovaní naskrze nerozumných cieľov. Pojem rozumu možno deformovať, ochudobňovať, významovo sploštiť či priamo sfalšovať. Pamätáme si na všetky tie pseudovedecké ideológie? A vieme ich alebo ich hlbšie základy rozpoznať v nových zvodných prevlekoch?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite