Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Medzi ruskými zajatcami vracajúcimi sa na Ukrajinu je aj hovorkyňa pluku Azov Valéria

.michal Oláh .spoločnosť

Počas dnešnej výmeny približne stovky ukrajinských vojnových zajatcov bola na Ukrajinu prepustená aj hovorkyňa pluku „Azov“ Valerija Karpylenka, ktorá sa počas ruského obliehania podieľala na obrane Azovstalu a Mariupolu. Na svojej oficiálnej sociálnej sieti o tom informoval pred niekoľkými hodinami Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny.

Medzi ruskými zajatcami vracajúcimi sa na Ukrajinu je aj hovorkyňa pluku Azov Valéria Dmytro Orest Kozacki

valéria Karpylenko vyštudovala pôvodne žurnalistiku a bola niekoľko rokov učiteľkou. Do obrany svojej vlasti sa zapojila prvý krát v roku 2014, kedy ruská armáda obsadila veľkú časť ukrajinského územia bez významnejšieho odporu a účinnej reakcie Západu. Po anexii ukrajinských území požiadala o vstup do pluku Azov pod krycím menom „Nava“, kde odslúžila v rokoch 2015 až 2017 tri roky vojenskej služby, šla na chvíľu do civilu a neskôr sa do pluku Azov opäť vrátila. Známou sa stala vďaka dojímavej svadbe v máji 2022 so spolubojovníkom Andriyom počas najtuhšieho ostreľovania oceliarní Azovstal ruskou armádou. Andriy bol niekoľko dní po svadbe zranený úlomkom delostreleckej munície počas ruského bombardovania. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite