Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ambrela poslala Ukrajine takmer dvesto kamiónov humanitárnej pomoci

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Počas polroka trvajúceho vojenského konfliktu na Ukrajine podali mnohé svetové krajiny pomocnú ruku napadnutému štátu. Slovensko nie je výnimkou. Okrem azylu utečencom sme pomohli i tým, ktorí našu hranicu neprekročili. Humanitárnu pomoc v hodnote približne 7,5 milióna eur poslali Ukrajine neziskové organizácie prostredníctvom platformy Ambrela.

Ambrela poslala Ukrajine takmer dvesto kamiónov humanitárnej pomoci SITA/AP Photo/David Goldman

od 24. februára, kedy sa začal ozbrojený konflikt na Ukrajine, opustilo krajinu približne šesť miliónov osôb. Ide prevažne o ženy s deťmi, pretože muži nesmú opustiť štát kvôli brannej povinnosti. Štyrom miliónom z nich sa podarilo získať dočasnú ochranu. Našu východnú hranicu prekročilo 649-tisíc ľudí utekajúcich z krajiny. Boli medzi nimi i príslušníci iných štátov, ktorí sa tam zdržiavali v čase vypuknutia vojny.  Osemdesiatim siedmim tisícom bola na Slovensku udelená dočasná ochrana. 

Mimovládne organizácie nepomáhajú iba utečencom, ale aj tým, ktorí zostali vo svojej vlasti. „Ambrela koordinuje pracovnú skupinu pre oblasť humanitárnej pomoci Ukrajine, zbiera a vyhodnocuje informácie od členov a ich ukrajinských partnerov, aby sme s údajmi potom vedeli presadzovať efektívnejšiu pomoc smerom na Ukrajinu a fungovanie bezpečného humanitárneho koridoru pre jej prepravu,“ vyjadril sa Daniel Kaba, výkonný tajomník platformy Ambrela.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite