Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švajčiarsko podľa ESĽP dostatočne nebojovalo proti klimatickej zmene

.tasr .spoločnosť

Verdikt by mohol predstavovať základ pre ďalšie klimatické žaloby.

Švajčiarsko podľa ESĽP dostatočne nebojovalo proti klimatickej zmene sita/AP Photo/Jean-Francois Badias

európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu v utorok rozhodol, že Švajčiarsko konalo nedostatočne v boji proti klimatickej zmene. Ide o prvý verdikt vynesený voči konkrétnemu štátu v tejto otázke, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR.

ESĽP rozhodol v prípade žaloby, ktorú podalo združenie Klimatické seniorky. Združenie vyjadrilo znepokojenie v súvislosti s dôsledkami globálneho otepľovania a uviedlo, že švajčiarske úrady nepodnikli dostatočné opatrenia v záujme zmierniť klimatickú zmenu. Podľa agentúry DPA by tento verdikt mohol predstavovať základ pre ďalšie klimatické žaloby.

Sťažnosť združenia žien v seniorskom veku sa vzťahovala na dôsledky klimatických zmien na podmienky života a zdravie starších osôb a zodpovednosti štátu v tejto oblasti, priblížilo tlačové oddelenie MS SR. Sťažovateľky poukazovali aj na neplnenie záväzkov zo strany štátu pri znižovaní objemu emisií s cieľom spomaliť nárast medziročnej priemernej teploty. Švajčiarsko sa k tomu zaviazalo klimatickou dohodou z Paríža v roku 2015.

ESĽP rozhodol, že Švajčiarsko si neplnilo svoje povinnosti podľa Európskeho dohovoru o ľudských právach v súvislosti so zmenou klímy. Zo strany Švajčiarska došlo k porušeniu práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života a práva na prístup k súdu.

Ministerstvo spravodlivosti SR pripomína, že SR požiadala o povolenie intervenovať v tejto záležitosti ako trenia strana, a to s prihliadnutím na dôležitosť témy dosahu klimatickej zmeny na ľudské práva a potenciálny význam rozhodnutia súdu. ESĽP jej vyhovel. Svoje vyjadrenia predložili aj Írsko, Lotyšsko, Nórsko, Portugalsko, Rakúsko a Rumunsko.

Švajčiarsky Spolkový úrad spravodlivosti (FOJ), ktorý túto krajinu pred súdom zastupoval, rozhodnutie vzal na vedomie, píše agentúra Reuters. „Spolu s úradmi, na ktoré sa to vzťahuje, tento rozsiahly rozsudok zanalyzujeme a prehodnotíme, aké opatrenia Švajčiarsko v budúcnosti príjme,“ uviedol FOJ vo vyhlásení.

Žalobu podanú zo strany portugalskej mládeže voči Nemecku a viac než 30 ďalším európskym krajinám ESĽP v Štrasburgu v utorok zároveň zamietol ako neprípustnú. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite