Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Psychológ Matej Kucek: So sociálnymi médiami si zarábame na veľký problém

.marian Jaslovský .rozhovory .téma

Už samotná digitalizácia nášho života priniesla veľké zmeny. Filozof médií Marshall McLuhan hovoril už v predinternetovej ére, že „medium is the message“, čo znamená, že spôsob, akým nové médium prenáša informácie, ovplyvňuje spôsob, akým ľudia vnímajú nielen samotné médiá, ale celý svet. Digitalizácia nás nemohla zásadne neovplyvniť. Sociálne médiá digitálny svet prevalcovali naozaj bezohľadne, ale – môžu ony za digitálne ADHD, ktoré mnohí z nás zažívajú? Rozprávame sa s psychológom Matejom Kucekom.

Psychológ Matej Kucek: So sociálnymi médiami si zarábame na veľký problém

dajú sa vôbec obmedziť jednotlivé civilizačné vplyvy a oddeliť kauzality od korelácií v tomto prípade? 

Už len to, že ste uprednostnili tento obsah pred iným, rýchlejšie naservírovaným, je dobrá správa. Vďaka za vašu vzácnu pozornosť. Ale poďme pekne poporiadku. 99 % histórie ľudstva sme žili v malých tlupách, celkové poznanie a informácie boli limitované len na tieto skupiny a ich prenášanie sa dialo väčšinou cez príbehy z generácie na generáciu. Mimochodom, už vtedy sme mali potrebu kresliť „storky“ na steny jaskýň a pochváliť sa, čo sme ulovili na večeru. Nasledovali obdobia, keď sa informácie začali uchovávať na rôznych nosičoch, replikovať a zasahovať širšie publiká. Na ich vytvorenie sme však stále potrebovali nejaké špecifické nástroje (investície) a zručnosti. 

Dnes žijeme v dobe, keď sa médiá demokratizovali a naša digitálna dedina sa rozšírila na celý svet. Zrazu vieme sledovať a konzumovať rôznorodý obsah zo sveta a zároveň sami vieme byť tvorcami obsahu – bez vlastnenia televízneho štúdia, kníhtlače či rozhlasovej stanice, len za pomoci technológie, ktorá sa stala neodmysliteľnou a až intímnou súčasťou nášho každodenného života. To bezpochyby prináša množstvo výhod, ktoré snáď nie je potrebné menovať. Ale ako väčšina technológií aj táto má svoje negatíva – a to v prípade, ak neporozumieme tomu, ako táto technológia funguje, a ak neporozumieme tomu, ako fungujeme my sami. Problematické je, že táto digitálna evolúcia sa deje príliš rýchlo a naša biologická evolúcia tomuto tempu nestíha. Našťastie kultúrna evolúcia je omnoho tvárnejšia a rýchlejšia a umožňuje nám vytvoriť podmienky pre lepšie porozumenie týmto fenoménom, a tak korigovať nežiadúce vplyvy digitálneho sveta. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite