Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Rekordné zásoby plynu už v strede leta

.dáta bez pátosu .slovensko

O pár týždňov nebude v Európe dovážaný plyn kam dávať. Plnenie zásobníkov, zvlášť v Nemecku, v Taliansku a v Rakúsku ide vysokým tempom a krajiny sú blízko 90 % naplnenosti svojich kapacít. Prebytok ponuky nad dopytom bude tlačiť už aj tak dnes nízku cenu nižšie. A to je výborná správa pred zimou.

Dáta bez pátosu: Rekordné zásoby plynu už v strede leta

každý týždeň viac ako 1/3 dovozu do EÚ skončí v zásobníkoch. Týždenne ide o 2 miliardy m3 plynu. Ak sa zásobníky naplnia postupne vo všetkých krajinách Európy, dovoz sa môže znížiť a plyn bude k dispozícii pre kohokoľvek iného. Alebo sa export, hlavne z Nórska a LNG (USA, Rusko, Katar), zníži.

V zásobníkoch s celkovou kapacitou 110 miliárd m3 je dnes (ku koncu júla 2023) už 92 miliárd m3 plynu. Odhadujeme, že už v auguste bude EÚ na 100 miliardách a v septembri pozvoľna naplní zbytok kapacity. Dosiahnutie 100 % kapacity sa neočakáva z technických dôvodov.

Takto plné zásobníky a tak skoro v roku ešte neboli nikdy. Spotreba EÚ posledné 2 roky klesá, a tak „ten istý objem zásob“ vydrží dnes dlhšie ako v roku 2020 pri vysokej spotrebe.

Výborné dáta o dovoze od jednotlivých producentov, o zásobách a aj o LNG ponúka každý týždeň vo svojom prehľade BRUGEL: https://www.bruegel.org/dataset/european-natural-g...

EÚ prehl’ad od KYOS: https://gas.kyos.com/gas/eu

Pre Dáta bez pátosu píše Ivan Bošňák.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite