Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlas-SD chce byť riadnym členom Strany európskych socialistov, SPD ho podporuje

.tasr .slovensko

Pellegrini sa tiež vyjadril, že na Slovensku by sa mal rozvíjať zbrojársky priemysel.

Hlas-SD chce byť riadnym členom Strany európskych socialistov, SPD ho podporuje SITA/Martin Medňanský

mimoparlamentný Hlas-SD sa chce stať riadnym členom Strany európskych socialistov. Podporu pre vstup mu najbližšom kongrese v Madride deklarovala aj Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD). Uviedol to líder Hlasu Peter Pellegrini na nedeľnej tlačovej konferencii po bilaterálnom stretnutí s predsedom SPD Larsom Klingbeilom v Bratislave. 

„Požiadal som o podporu v našom snažení stať sa členom. Som rád, že mi túto podporu tlmočil a SPD bude hlasovať a podporí vstup strany Hlas medzi riadnych členov, keďže doteraz sme len asociovaným, pridruženým, “ povedal Pellegrini.

Obsahom bilaterálnych rokovaní bola ekonomická a bezpečnostná situácia v Európe, ale aj perspektívy slovensko-nemeckej spolupráce nielen v automobilovom priemysle. V oblasti obrannej spolupráce sú obaja zástancami posilňovania strategickej autonómie EÚ vrátane spoločného vývoja a výroby európskych zbraňových systémov. Pellegrini sa tiež vyjadril, že na Slovensku by sa mal rozvíjať zbrojársky priemysel.

Skonštatovali taktiež blízkosť pozícií oboch strán v boji proti energetickej a inflačnej kríze. Zhodli sa na potrebe prijímania sociálnych opatrení pre najslabšie vrstvy obyvateľstva s cieľom bojovať proti nárastu extrémizmu a populizmu v Európe, ale aj potrebe udržania jednoty EÚ počas vojny na Ukrajine. Za výzvu označili i zelenú a digitálnu transformáciu. 

Na otázku, prečo v jeho programe nefiguroval aj Smer-SD, Klingbeil poznamenal, že jeho návšteva nebola „proti niekomu, ale za niečo“. Pellegrini je podľa neho proeurópskym a spoľahlivým partnerom, ktorá spája, a nie rozdeľuje. Ponúka tiež racionálny a partnerský dialóg na európske témy, o ktorých možno priateľsky diskutovať. Jeho politika je predvídateľná a konštruktívna. „Ak by sa niektorá sociálna demokracia začala spájať s pravicovými extrémistami, jasne sa k tomu postavíme. Politika SPD je postavená na odmietnutí pravicového extrémizmu,“ odkázal Klingbeil. 

Predseda SPD zároveň navštívil aj nemeckých vojakov na Lešti, kde poskytujú slovenským vojakom výcvik na tankoch Leopard.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite