Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predsedovia parlamentov Slovenska, Česka a Rakúska diskutovali o Ukrajine aj nelegálnej migrácii

.sita .slovensko

Na stretnutí predsedov parlamentov krajín Slavkovského formátu (S3) vo Vysokých Tatrách boli témou aj energetika a energetická bezpečnosť, alternatívne zdroje energií či región Západného Balkánu.

Predsedovia parlamentov Slovenska, Česka a Rakúska diskutovali o Ukrajine aj nelegálnej migrácii SITA/Národná rada

predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Boris Kollár, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Markéta Adamová Pekarová a predseda Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgang Sobotka diskutovali o situácii na Ukrajine aj nelegálnej migrácii. Na stretnutí predsedov parlamentov krajín Slavkovského formátu (S3) vo Vysokých Tatrách boli témou aj energetika a energetická bezpečnosť, alternatívne zdroje energií či región Západného Balkánu. Čo sa týka Ukrajiny, majú tieto štáty tradične blízke postoje, čím sa otvára priestor na diskusiu o reálnej pomoci. „Jednotné stanovisko našich krajín je najlepšou odpoveďou smerom k agresorovi. Je nevyhnutné, aby nastolenie mieru bolo efektívne, spravodlivé a trvalé. Je dôležité, aby toto riešenie prišlo v čo najkratšej dobe, avšak s ohľadom na záujmy Ukrajiny“, povedal predseda NR SR Kollár. O stretnutí informovala v tlačovej správe Kancelária NR SR.

Kollár neskôr v tlačovom vyhlásení na popradskom letisku v závere stretnutia uviedol, že všetci traja šéfovia parlamentov sa dohodli na spoločnej ceste do Moldavska a Gruzínska. „Bolo by veľmi zlé, ak by táto krajina zišla z cesty a vydala sa smerom k autoritatívnemu zriadeniu,“ poznamenal na margo Gruzínska. Rovnako aj do Moldavska je podľa neho dôležité vyslať signál ochoty rokovať. Adamová Pekarová poukázala na zraniteľnosť oboch krajín, ktoré sú pod obrovským tlakom a sú pritom na ceste do Európskej únie. Sobotka doplnil, že návštevou chcú ukázať solidárnosť s oboma krajinami a tiež nedovoliť, aby sa agresia Ruska rozšírila na iné krajiny. „Je dôležité, aby sme o tom hovorili aj v rámci ekonomického rozšírenia Európske únie. Tieto krajiny sú v našom civilizačnom rámci, máme s nimi spoločný kultúrny priestor a je potrebné, aby sme ich udržali na ceste do Európy, na ceste k štátnoprávnosti, k ekonomickej sile,“ uviedol.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine Sobotka potvrdil, že Rakúsko sa bude podieľať na všetkých opatreniach Európskej únie. „Aj tento rok sa musíme postarať o to, aby bola možnosť využívať civilné koridory smerom k Čiernemu moru, aby bolo možné vyvážať ukrajinské obilie, pretože toto je potrebné tak pre Afriku, ako aj pre Blízky Východ a samozrejme pre Ukrajinu, pretože potrebuje tieto financie,“ skonštatoval. Zároveň poukázal aj na potrebu dostať vojenské zločiny pred medzinárodný tribunál a k ich postihu.

Témou diskusie bola aj nelegálna migrácia a efektivita migračných opatrení zo strany Európskej únie (EÚ). Štáty Slavkovského formátu pre časom zaznamenali nárast nelegálnej migrácie, a to najmä cez západobalkánsku trasu. Pri migrácii sa Kollár, Adamová Pekarová a Sobotka dotkli i významu schengenského priestoru a posilňovania jeho vonkajších hraníc. Podľa šéfa slovenského parlamentu je potrebné využiť všetky nástroje, ktoré sú k dispozícii už v súčasnosti, čím mal na mysli najmä agentúru Frontex a Agentúru EÚ pre azyl. „Podpora integrácie krajín Západného Balkánu do štruktúr Európskej únie je jednou z ďalších tém, ktorými sa lídri zákonodarných orgánov zaoberali," uvádza Kancelária NR SR. Je nutné zaoberať sa tým, ako ďalej podporovať Severné Macedónsko a Albánsko v ich integračnom úsilí, keďže minulý rok sa po dlhšom období stagnácie posunuli prístupové rokovania s týmito štátmi.

Vo Vysokých Tatrách šéfovia parlamentov prediskutovali aj energetiku a energetickú bezpečnosť, ale aj alternatívne zdroje energií a kooperáciu pri ich získavaní. Stretnutie sa konalo v rámci líderstva Slovenska vo formáte S3, ktoré sa začalo 1. júla 2022 a potrvá do 1. júla 2023, keď ho preberie Rakúska republika. Pri spolupráci troch strán je tiež prítomné úsilie naďalej využívať formát S3+, a poskytnúť tak priestor na interakciu s ďalšími štátmi.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite