Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Heger označil zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora za najväčšiu chybu tejto koalície

.sita .slovensko

Reagoval na to, že Žilinka pre viacnásobné porušenie zákona v neprospech obvineného zrušil podľa paragrafu 363 obvinenie z podplácania voči poslancovi Martinovi Borguľovi.

Heger označil zvolenie Žilinku za generálneho prokurátora za najväčšiu chybu tejto koalície SITA/Diana Černáková Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak, podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič a predseda vlády SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie o inflačnej pomoci po rokovaní 118. schôdze vlády SR. Bratislava 16. november 2022.

strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje použitie paragrafu 363 pre Borguľu za ďalšie politické rozhodnutie generálneho prokurátora. Uviedla to vo svojom stanovisku. „Zrušenie obvinenia pre poslanca Borguľu je jasným dôkazom, prečo sa Sme rodina tak vehementne bránila zrušiť paragraf 363. Navyše, bola to práve Sme rodina, ktorá Maroša Žilinku navrhla do funkcie generálneho prokurátora. Maroš Žilinka tak jednoznačne nekoná slobodne a je v konflikte záujmov. Stavia sa na úroveň sudcov a zasahuje do ich domény,“ uviedol poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik (SaS). Žilinka podľa neho opäť nebezpečne a neakceptovateľne zasiahol do spravodlivého procesu namiesto toho, aby súd rozhodol o poslancovej vine či nevine. Baránik to označil za ďalší dôvod, pre ktorý je správne zrušiť paragraf 363.

Na sociálnej sieti zareagovala i ministerka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podľa nej sa generálny prokurátor vysmieva do tváre všetkým občanom, ktorí na námestiach po vražde Jána Kuciaka a Martiny chceli spravodlivosť. „Namiesto právneho štátu tu máme právnu anarchiu, kde sa rozdáva beztrestnosť cez §363," uviedla.

Ako informoval Žilinka na dnešnej tlačovej konferencii, dôvodom zrušenia obvinenia voči Borguľovi je v prvom rade predčasnosť rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní. Podľa Žilinku totiž rozhodli orgány bez toho, aby boli splnené zákonné podmienky na vznesenie obvinenia. Borguľa bol obvinený z toho, že dal úplatok 50-tisíc eur cez sprostredkovateľa bývalému funkcionárovi finančnej jednotky NAKA Mariánovi K. Poslanec sa však bránil, že išlo o výpalné.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite