Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili — čo to znamená podľa Maríny Gálisovej

.tasr .marína Gálisová .svet

V tomto prípade je obvinený z nezákonného prechovávania citlivých informácií z čias svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta.

Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili — čo to znamená podľa Maríny Gálisovej SITA/Win McNamee/Pool Photo via AP

oficiálny začiatok procesu s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom v kauze narábania s tajnými vládnymi dokumentmi bol odložený na neurčito. Otvorenie procesu plánované na 20. mája bolo zrušené, oznámila v utorok floridská sudkyňa Aileen Cannonová, nový termín však nestanovila. Informovali o tom svetové agentúry.

Odklad Cannonová, ktorú za sudkyňu menoval samotný Trump v roku 2020, zdôvodnila množstvom predsúdnych úkonov, ktoré potrvajú najmenej do 22. júla. Vzhľadom na to je nepravdepodobné, že by sa proces začal ešte pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 5. novembra.

Rozhodnutie sudkyne je úspechom pre 77-ročného Trumpa, ktorý je už takmer istým republikánskym kandidátom na prezidenta. Jeho právnici sa snažia oddialiť začatie celkom štyroch procesov v rôznych kauzách až po voľbách, keď by v prípade jeho víťazstva mohli byť federálne obvinenia proti nemu zrušené.

Trumpa obvinili na federálnej úrovni v kauze s dokumentmi minulý rok. V tomto prípade je obvinený z nezákonného prechovávania citlivých informácií z čias svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta v rokoch 2017 - 2021. V auguste 2022 americká federálna polícia FBI prehľadala Trumpovu vilu na Floride a zhabala niekoľko súborov dokumentov klasifikovaných ako prísne tajné.

vysvetlenie Maríny Gálisovej:

Donald Trump zápasí s typickou dilemou každého kampaňujúceho politika: Ukazovať sa, alebo sa neukazovať. Čím je politik kontroverznejší, tým viac mu môže byť verejná viditeľnosť a počuteľnosť na škodu - svoje o tom vie Peter Pellegrini, ktorého by bola ešte jedna verejná debata s Ivanom Korčokom dosť pravdepodobne pripravila o víťazstvo. Dôležité sú samozrejme aj okolnosti, za ktorých je politik videný. A byť videný na súde, na lavici obžalovaných, je pre politika jasný prínos len vtedy, keď je jasne nevinný a morálny víťaz.

Donald Trump teraz robí všetko preto, aby na súde videný nebol, a v tomto konkrétnom spore o oprávnenosť držania tajných dokumentov sa do volieb ani na súde neukáže. Keby bol jasne nevinný a morálny víťaz, tak by tam chcel hrdo sedieť a vystavovať svoju morálnu prevahu na obdiv. Hoci sú určite aj takí voliči, ktorí ho za nevinného pokladajú, aj on asi vie, že by ich mohlo ubudnúť, keby mali možnosť sledovať pojednávania. Keďže sudkyňa menovaná Trumpom odložila vec skoro určite preto, aby Trumpovi pomohla, nie, aby mu poškodila, je zrejmé, že celá vec nijako nemohla dopadnúť v Trumpov prospech. A to je pre racionálneho pozorovateľa skoro ako priznanie viny.

 Trump je obvinený aj zo sprisahania s cieľom brániť vyšetrovaniu. Tajné zložky, vrátane záznamov z Pentagónu, CIA a Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), mal nezabezpečené vo svojej rezidencii Mar-a-Lago na Floride a maril snahy o ich získanie.

Trump pri prezentácii obžaloby v Miami vinu odmietol. Jeho právnici sa procesu snažia zabrániť a okrem iného argumentujú Trumpovou imunitou ako bývalého prezidenta. Tvrdia, že na uchovávanie týchto dokumentov mal ako prezident právo.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite