Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Putin znova zložil prezidentskú prísahu — čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka

.sita .tomáš Zálešák .svet

Sedemdesiatjedenročný Putin je v úrade takmer štvrť storočia a je najdlhšie úradujúci vodca Kremľa od sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Putin znova zložil prezidentskú prísahu — čo to znamená podľa Tomáša Zálešáka sita/Artyom Geodakyan, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruský vodca Vladimir Putin v utorok opäť zložil prezidentskú prísahu a začal jeho piate funkčné obdobie na čele Ruska. Sľub zložil počas ceremónie v Kremli za účasti vybraných predstaviteľov, ktorí sa prizerali ako sa zaväzuje chrániť ruskú ústavu.

Vo svojom inauguračnom prejave Putin poďakoval národu za podporu a vojakom zúčastňujúcim sa na vojne na Ukrajine. „Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí bojujú za našu vlasť. Osud Ruska určíme len my sami,“ vyhlásil. Tiež povedal, že Moskva neodmieta dialóg so Západom a uvidí sa, či bude „pokračovať v zastavovaní rozvoja našej krajiny a budú naďalej vyvíjať tlak na našu krajinu, alebo budú hľadať spôsoby, ako s nami spolupracovať". Svoj prejav zakončil slovami, že Rusi spoločne prekonajú všetky prekážky a dosiahnu svoje sny. To sa stretlo s hlasným potleskom, hudbou a salvami.

Sedemdesiatjedenročný Putin je v úrade takmer štvrť storočia a je najdlhšie úradujúci vodca Kremľa od sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Terajšie funkčné obdobie mu vyprší v roku 2030 a aj vtedy bude môcť znova kandidovať na prezidenta.

Ako poznamenáva agentúra AP, ďalších šesť rokov v úrade sa ujíma po zničení jeho politických oponentov, rozpútaní ničivej vojny na Ukrajine a sústredení všetkej moci vo svojich rukách. 

.vysvetlenie Tomáša Zálešáka:

Putin už zase skladá prezidentskú prísahu; ale čo pre neho znamená slovo „prísaha“? Putin vraj bude chrániť ústavu, ale čo v Rusku vlastne znamená slovo „ústava“? Putin vystupuje ako víťaz volieb, ale čo v Rusku vlastne znamená slovo „voľby“? Putin ďakuje vojakom, ktorí na Ukrajine „bojujú za vlasť“. (Tá vlasť je, pochopiteľne, neustále ohrozená konšpirujúcimi nepriateľmi.) 

Stará známa myšlienková schéma: Rusko „neodmieta dialóg“ s niekým, koho inak vyhlasuje za nepriateľa, ktorý netúži vo dne v noci po ničom inom, než škodiť Rusku. A veľkolepé vyvrcholenie: Rusi prekonajú všetky prekážky a dosiahnu svoje sny! Neviem, či je to presný citát alebo parafráza, ale mohol by to byť konečne záblesk pravdy, hoci nechcený. 

„Sny“ je tu totiž v každom prípade kľúčové slovo. Posolstvá, ktorými Putin ohuruje Rusov (a nielen Rusov!), sú morbídny sen povýšený na systém, na náhradnú skutočnosť. Tento „sen“ však nie je len taký ledajaký sen. V reálnom svete má totiž ničivé materiálne dopady a smrtiace účinky.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite