Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európsky parlament vyzýva slovenskú vládu na pokrok v ochrane práv LGBTIQ+ ľudí

.tasr .slovensko

Európsky parlament (EP) vyzval vo štvrtok slovenskú vládu, aby dosiahla zmysluplný pokrok pri ochrane LGBTIQ+ osôb pred trestnými činmi z nenávisti.

Európsky parlament vyzýva slovenskú vládu na pokrok v ochrane práv LGBTIQ+ ľudí SITA/AP Photo

v uznesení schválenom v reakcii na nedávnu tragickú streľbu v Bratislave ju tiež žiada, aby zaujala rázny verejný postoj proti porušovaniu ľudských práv týchto osôb, informuje TASR.

Parlament zároveň vyjadril „vážne znepokojenie nad častým používaním urážlivého, agresívneho a homofóbneho jazyka voči komunite LGBTIQ+ na Slovensku, a to aj bývalými a súčasnými členmi vlády“. Poslanci vyzvali na odmietnutie akejkoľvek formy spolupráce s krajne pravicovými extrémistickými silami.

Poslanci EP vyzvali tiež Radu EÚ, aby rozšírila zoznam trestných činov EÚ o prejavy a trestné činy z nenávisti, a vyzvali Maďarsko a Poľsko, aby prestali blokovať prijatie tohto rozhodnutia.

Poslanci sa obávajú, že mladšie generácie sa čoraz menej zaujímajú o dejiny fašizmu, vrátane „nenávisti voči LGBTIQ+ osobám, etnickým menšinám a židovskému obyvateľstvu“. Zdôraznili, že je preto potrebné, aby školské osnovy venovali väčší priestor učeniu o rôznych ideológiách a ich dôsledkoch.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite