Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priemerný nárast mzdy lekárov bude vo výške 556 eur, tvrdí Lengvarský

.sita .slovensko

Prístup zvýhodní lekárov po štúdiu, zarátavať sa budú aj roky praxe.

Priemerný nárast mzdy lekárov bude vo výške 556 eur, tvrdí Lengvarský SITA/BRANISLAV BIBEL

platy lekárov porastú v priemere o 16 percent, týkať sa to bude lekárov so špecializáciou aj bez nej. To predstavuje priemerný nárast mzdy vo výške 556 eur, čím sa priemerný plat lekára dostane na 4-tisíc eur. Informoval o tom dnes počas tlačovej konferencie minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po skončení stretnutia predstaviteľov vlády so zástupcami lekárov. Podľa jeho slov zvolený prístup zvýhodňuje lekárov po štúdiu, keď zvyšuje ich koeficient z 1,25 na 1,4. Podľa ministra vyhoveli požiadavke Lekárskeho odborového zväzu a v rámci oceňovania budú zarátavané aj roky praxe.

Valorizačný automat zabezpečí podľa ministra financií Igora Matoviča na budúci rok zvýšenie platu všetkým zdravotníkom, vrátane lekárov, automaticky nárast o 6,88 percenta. Mimo tejto valorizácie platov ešte Lekárskemu odborovému zväzu navrhujú zvýšenie koeficientov aj započítanie rokov praxe do minimálnych mzdových nárokov.

Pri príprave návrhu použili na porovnanie dve platové triedy v Českej republike, ktorá podľa Matoviča odčerpáva zo Slovenska lekárov. V rámci neho by mzdy neatestovaných lekárov rástli tak, ako v prípade zdravotných sestier. Zo základného platu, teda zo 125 percent priemernej mzdy po nástupe do práce, na 140 percent priemernej mzdy. K tomu by sa malo podľa ministra financií za každý rok praxe pripočítavať jedno percento navyše, čo by predstavovalo 160 percent priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Po dvadsiatich rokoch by sa však úroveň platu nemenila. V prípade ohodnotenia atestovaných lekárov predstavuje základný koeficient 2,3 násobok priemernej mzdy. K tomu chcú zaviesť každoročne zvýšenie o jedno percento z priemernej mzdy.

Aj pri zvyšovaní základných platov záchranárov budú podľa ministra Lengvarského zohľadňované roky praxe. Priemerný nárast bude podľa jeho slov predstavovať 295 eur, čo predstavuje medziročne 23-percentný nárast. „Plne si uvedomujeme dôležitosť zdravotníckych záchranných služieb na Slovensku. Sú to ľudia, ktorí prví vidia pacienta, prví idú na miesto nehody a urgentne musia riešiť pacientov v noci, v zlých podmienkach,“ vysvetlil minister zdravotníctva s tým, že ich koeficient tak bude vyšší ako v prípade zdravotných sestier. Rovnako avizoval systémové zmeny, na ktorých sa pracuje, a ktoré majú zlepšiť podmienky záchranárov. „Ponuka, ktorú sme dali, nereflektuje to, čo záchranári chceli, ale takisto zohľadňuje to, že sme akceptovali roky praxe a rovnako sme sa rozprávali o ďalších veciach, ktoré musia nasledovať ako systémové v rámci reorganizácie celej záchrannej zdravotnej služby,“ poznamenal. Matovič doplnil, že v prípade záchranárov sa tak základný koeficient zvýši z 1,05 na 1,08 násobok priemernej mzdy, okrem toho za každý odpracovaný rok navyše o jedno percento priemernej mzdy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite