Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump a Kim: Samit, ktorý môže zmeniť svet

.marína Gálisová .slovensko

Štvorhodinový samit lídrov USA a Severnej Kórey mohol dopadnúť všelijako. Aj tak, že by jeden z tých dvoch zabuchol dvere a bolo by po akejkoľvek dohode.

Trump a Kim: Samit, ktorý môže zmeniť svet Kevin Lim / The Straits Times / AP / SITA

osobnostné predpoklady na to existujú. Donald Trump je nevypočítateľný, Kim Čong-un je rozmaznaný diktátorík, hlava jednej z najhorších tyranií na svete. Ale jeden aj druhý zjavne vedeli, že stretnutím môžu len získať.

Donald Trump si už teraz môže pripísať zahraničnopolitický úspech. Nijaký severokórejský diktátor sa ešte nikdy nestretol s nijakým úradujúcim americkým prezidentom. Takže sto bodov. Ale... čo ďalej?

Zatiaľ máme jeden dokument, podpísaný pred kamerami, a čakáme, čo z neho ovplyvní chod sveta. A máme aj slová Donalda Trumpa, ktorý si bol už od prvých chvíľ stretnutia istý, že s Kimom budú mať „tremendous relationship“. Skôr, než z tejto frázy začne ktokoľvek čokoľvek vyvodzovať, treba si uvedomiť, že neznamená žiadne „osobné iskrenie“. Teda ani optimisti nech neskáču od radosti, že tí dvaja si báječne padli do oka a Severná Kórea nastúpi cestu demokracie, ani pesimisti nech nehromžia, že Trump sa zamiloval do diktátora. Trumpovo vyjadrovanie treba odmocniť desiatimi a z „tremendous relationship“ potom vyjde zhruba toto: „Okej, môže byť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite