Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kresťanskí demokrati odmietajú pripravovaný návrh rezortu zdravotníctva k rozširovaniu možností potratov

.sita .slovensko

Podľa konzervatívcov má každé dieťa právo sa narodiť.

Kresťanskí demokrati odmietajú pripravovaný návrh rezortu zdravotníctva k rozširovaniu možností potratov SITA/Jana Birošová

kresťanskí demokrati odmietajú pripravovaný návrh rezortu zdravotníctva k rozširovaniu možností potratov. Informovalo o tom Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) s tým, že je načase zaoberať sa tým, ako zvrátiť klesajúcu pôrodnosť a nie tým, ako uľahčiť prístup k ukončeniu života nenarodených detí. 

Podpredseda KDH a zvolený poslanec Marián Čaučík uviedol, že každé počaté dieťa by malo mať právo sa narodiť. „Každej žene musíme zabezpečiť čo najlepšie podmienky na dôstojný život tak, aby o umelom potrate nemusela ani uvažovať. Namiesto toho, aby sme sa ako spoločnosť a štát začali vážne zaoberať tým, ako zvrátiť trend klesajúcej pôrodnosti a zabezpečiť budúcnosť národa, sa zaoberáme novými možnosťami, ako ukončiť život nenarodených detí,“ vyhlásil Čaučík.

Ako ďalej uviedlo KDH, ich ambíciou je vytvárať podmienky, v ktorých je materstvo podporované a uznávané. Kresťanskí demokrati chcú podporiť opatrenia na uľahčenie výchovy detí, zlepšenie dostupnosti čiastočných úväzkov a spravodlivé ohodnotenie práce matiek pri výchove detí. „Je zavádzajúce tvrdiť, že medikamentózna forma potratu je zdravšia a bezpečnejšia. Upozorňujeme, že okrem traumy z toho, že matka je vystavená umelému potratu osamote niekoľko dní a pri plnom vedomí, tabletka prináša aj zdravotné riziká, ako napríklad nebezpečné krvácanie, ktoré takisto žena nemusí vedieť správne posúdiť,“ uviedlo KDH.

Expert KDH na zdravotníctvo a zvolený poslanec Peter Stachura doplnil, že potratová tabletka neznižuje výrazným spôsobom riziká a komplikácie pri umelom ukončení tehotenstva. „Riziko silného krvácania, pokračujúceho tehotenstva alebo pozostatkov plodu v maternici je dokonca vyššie ako pri klasickom chirurgickom ukončení tehotenstva. Odbornú diskusiu o formách medicínskeho riešenia spontánnych, respektíve zamĺknutých potratov, je potrebné realizovať oddelene od umelých ukončení tehotenstva,“ uzavrel Stachura.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite