Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo sa na Slovensku neznášame?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

To, ako sa v nejakom štáte ľuďom žije, nezáleží len od výšky HDP či aktuálneho výsledku volieb. Ešte dôležitejšie je, ako sa k sebe dennodenne správajú ľudia, ktorí krajinu tvoria. A presne toto je dlhodobý problém Slovenska.

Štefan Hríb

„skapeš,“ povedal jednému z nás pred pár dňami v obchode neznámy muž a hrdo kamsi odkráčal. Podobných incidentov pribúda, takže doba už začína pripomínať mečiarovské obdobie, keď dochádzalo k fyzickému násiliu voči kritikom vtedajšej moci. Paradoxne, dnes sa hrubosťou prezentujú najmä milovníci opozície a má to už podobu vyhrážok smrti voči prezidentke a jej rodine, masívnych nenávistných prejavov na internete či verejných urážok a osobných hrozieb zo strany viacerých opozičných lídrov. K celkovému zhrubnutiu verejnej diskusie však celkom rovnako prispeli aj viacerí koaliční lídri, v prvom rade Igor Matovič.

Dnešná neznášanlivá atmosféra na Slovensku má ale hlbší pôvod. Nevznikla včera, a nie je ani dôsledkom covidu, inflácie a agresívneho Ruska (hoci svoj podiel na nej všetky tri faktory majú). Vzájomnú nevraživosť sme si dlhodobo vykoledovali sami.

raj priemerných?

Ak existuje čosi ako národná povaha či vlastnosť, alebo aspoň jej nadkritické množstvo v populácii, potom na Slovensku medzi tie hlavné patria neprajnosť a inklinácia k priemernosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite