Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto by už odmietol mier?

.marína Gálisová .názory

Kolumbia stojí na rázcestí dejín. Vojna, ktorá tam trvá 52 rokov, je peklo. Ukončiť ju je však nemožné. Nepodarilo sa to ani referendom. Nechcú Kolumbijčania mier?

Marína Gálisová

zdalo by sa, že nie. Referendum, v ktorom mali občania Kolumbie vyjadriť, či sú za dohodu medzi vládou a povstalcami z marxisticko-leninskej skupiny FARC (Revolučné ozbrojené sily Kolumbie), má výsledok NIE. Aj keď len tesne: 50,24 percenta hlasujúcich bolo proti dohode. Prezident Juan Manuel Santos utrpel fiasko, zato bývalý prezident Álvaro Uribe, odporca dohody s teroristami, oslavuje. A to pritom väčšina prieskumov pred referendom predpovedala víťazstvo Santosovi a dohode.

Lenže naozaj – nechcú Kolumbijčania mier? Alebo je to komplikovanejšie?

„Teroristická skupina FARC síce upadla na sile, ale stále je to najstaršia, najväčšia a najlepšie organizovaná guerilla na latinskoamerickom kontinente.“

Aby sa nejaká vojna mohla skončiť, treba jasne určiť, kto je víťaz a kto porazený. To sa v Kolumbii nedá. Obe strany bojovali dlho a krvavo, ale ani jedna nedosiahla svoje ciele. A ani jedna tú druhú na hlavu neporazila.

Vláda chce mať konečne pokoj. Teroristická skupina FARC síce upadla na sile, ale stále je to najstaršia, najväčšia a najlepšie organizovaná guerilla na latinskoamerickom kontinente. A čo chce FARC? Rebeli tvrdia, že už bojovať údajne netúžia.

Pravda je taká, že

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite