Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za Petrom Lipovským

.peter Bálik .názory

V pondelok, 15. júna zomrel Peter Lipovský, scenárista, textár, milovník kníh a manžel Szidi Tobias. Spomínajú si naňho Peter Bálik a Juraj Kušnierik.

Peter Bálik

S Petrom Lipovským som sa stretol prvýkrát koncom januára toho roka v rámci článku o novom albume Szidi Tobias, ktorý sa volá Jolanka. Samozrejme, bavili sme sa hlavne o Szidi, ale Peter do jej príbehu úzko patrí. Sedeli sme v ich krásnej obývačke hneď vedľa krbu u nich doma v Lehniciach a rozprávali sme sa o tom, ako sa dali spolu dohromady.

O tom, ako si Szidi dala do jedného časopisu rozhovor, kde povedala, že hľadá autorský tím, ktorý by jej napísal pesničky na spôsob Hany Hegerovej. Túto prosbu adresovanú do neznáma si vtedy prečítal Peter, ktorý písal vlastné texty a spolu so skladateľom Milanom Vyskočánim hľadali speváčku.

Nakoniec sa jej ozvali a bol to vlastne on, ktorý ju prinútil, aby popri herectve, kde bola samozrejme skvelá, skúsila aj spievanie.

Odvtedy písal všetky slová na jej albumy. „Všetky texty sú o našom živote. Je to skryté medzi riadkami, ale je to o nás. Inšpiráciou je pre mňa Szidi,” povedal mi vtedy s tým, že písať pesničky pre ženu mu nerobí žiadny problém, aj keď sa naposledy rozhodol, že konečne napíše mužské texty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite