Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sobota večer, bar Mariatchi

.juraj Kušnierik .názory

Prvá festivalová sobota v nitrianskom bare Mariatchi dopadla výborne. Hostiteľom boli Vrbovské vetry, mnohí prišli vyjadriť podporu baru a jeho ľuďom ako aj odpor voči násilníkom z Walhaly, na ktorých konaní nevidí polícia nič extrémistické.

Juraj Kušnierik

"Všetci, čo robíme festivaly, robíme ich slobodne," hovorí vrbovským nárečím organizátor Vrbovských vetrov, spevák, spisovateľ a praktizujúci dadaista Branuško Jobus na úvod vystúpenia Vrbovských víťazov. "Vždy, keď zacítime dáku diktatúru, čo nám chce našu slobodu vziat, hned sme v strehu."

Nitriansky bar Mariatchi sa v posledných mesiacoch stal viackrát terčom násilných útokov holohlavých nacistov, ktorí sa každú sobotu večer stretávajú v "kartárskom klube" Walhala, sídliacom oproti nemu. (Ako - na rozdiel od polície - vieme, že sú to nacisti? Oni sami sa tak označujú - oblečením, účesmi, správaním, názvom svojho klubu.) Mestská polícia tieto útoky zachytila na bezpečnostnú kameru, štátna polícia si záznamy tri mesiace prehrávala, aby zistila či, koho a za čo obviniť. Ktovie ako dlho by tento policajný filmový festival trval, keby kľúčový záznam nezverejnil denník SME. Vzápätí po jeho zverejnení sa udiali dve veci: (1) záznam pobúril obrovské množstvo ľudí a (2) polícia čírou zhodou okolností deň po jeho zverejnení obvinila zopár útočníkov, dokonca ich aj zadržala, no vzápätí si uvedomila, že neexistuje podozrenie, že by mohli ohrozovať verejný poriadok, prípadne sa vyhrážať svedkom a tak ich promptne prepustila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite