Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kamenné námestie ako PKO

.juraj Kušnierik .názory

Bratislavský magistrát dal mestským poslancom návrh na predaj Kamenného námestia britskému developerovi. Pripomína mi to príbeh PKO.

Juraj Kušnierik

Najprv načim podotknúť, že proti súkromnému vlastníctvu ani proti Britom, ba ani voči developerom nechovám žiadnu zášť. Voči chladnému komplexu Kyjev-Prior na bratislavskom Kamennom námestí na druhej strane nemám žiadne emocionálne väzby.

Aj tak sa mi, ako naturalizovanému Bratislavčanovi, ktorý má svoje mesto rád ináč a viac než všetky ostatné mestá na svete, ten odpredaj Kamenného námestia nepáči.

Pripomína mi príbeh Parku kultúry a oddychu:

  1. Zďaleka nie ideálny, no pritom hojne navštevovaný a obľúbený areál patriaci medzi "erbovné" miesta mesta sa najprv nechá pozvoľna schátrať. Obsadia ho podivné persony, rastie na ňom (na Kamennom námestí) jedna čierna stavbička za druhou, mesto nekoná, ľudia sa priestoru pomaly začínajú vyhýbať.
  2. Časť areálu sa predá. Nie celý, len časť. Proti tomu ťažko namietať. Veď prečo by sa na dunajskom nábreží nemohla postaviť nejaká moderná budova? Veď prečo by nemal mať hotel Kyjev súkromného vlastníka? 
  3. Súkromný vlastník povie, že na to, aby do svojho objektu mohol zmysluplne investovať, potrebuje celý areál.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite