Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Je mladá generácia stratená, alebo nádejná?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Zrejme každá generácia má občas dojem, že tá nastupujúca je akási rozmaznaná, neúctivá, bezhodnotová, a celkovo skazená. Nebýva to pravda, častejšie to býva sebapreceňovanie starších. A dnes? Ako je to dnes?

Štefan Hríb

dnes je to tak ako hocikedy inokedy. Nejaké rozdiely medzi generáciami existujú, ale väčšinou sú vnímané prehnane a zveličene, a to z obidvoch strán. Faktom však je, že generačné rozdiely sú za posledných sto až dvesto rokov v porovnaní s minulosťou dramatickejšie. Dôvod je jednoduchý: niečo ako „charakter danej generácie“ je celkom určite ovplyvnený pomermi, v akých daná generácia vyrastala, a tie sa počas posledných dvesto rokov menili rýchlejšie a zásadnejšie než v predchádzajúcich storočiach.

Akým spôsobom si jednotlivé generácie niesli so sebou skúsenosti z minulosti, ktoré definovali ich ďalšie správanie? Skúsme sa pozrieť na niekoľko súčasných generácií, od tej najstaršej až po najmladšiu.

dve podoby vojnovej generácie 

Ľudia, ktorí zažili druhú svetovú vojnu, si so sebou navždy odniesli skúsenosť nedostatku, utrpenia a miliónov obetí. To zásadne ovplyvnilo celý ich ďalší život. Nie však rovnakým spôsobom. Významná časť tejto generácie sa po traumatickej skúsenosti s jedným zlom primkla – neraz v dobrej viere – k inému zlu. Mnohí ľavicoví lídri po traumatickej druhej svetovej vojne nezbadali zhubnosť komunizmu, hoci ten mnohých z nich neskôr zlikvidoval. Strašná skúsenosť vojny tu oslepovala oči. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite