Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prichádza nekultúra, reformná ničota a rozvrat právneho štátu - a to je výzva

.marína Gálisová .štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Čakajú nás štyri roky štvrtej vlády Roberta Fica. Čo konkrétne to bude znamenať v štyroch kľúčových oblastiach – v spravodlivosti, v kultúre, v ekonomike a v zahraničnej politike? Rozprávajú sa traja redaktori .týždňa – Marína Gálisová, Štefan Hríb a Martin Mojžiš.

Marína Gálisová

nemáme nijaký dôvod pochybovať o tom, že od novej Ficovej vlády sa nedá očakávať nič dobré. Týmto všeobecným tvrdením by sme mohli diskusiu o hrozbách tejto vlády nielen otvoriť, ale hneď aj uzavrieť. Napriek tomu má zmysel nezostať len pri všeobecnom konštatovaní, ale pozrieť sa na jednotlivé oblasti konkrétnejšie. 

Umožní nám to vidieť jednak mieru jednotlivých ohrození, jednak aj nejaké náznaky, ako týmto ohrozeniam čeliť. Dôležité je najmä to druhé, no podmienkou toho druhého je to prvé. Najprv musíme mať predstavu, čo sa na nás valí, potom môžeme rozmýšľať o protiopatreniach. 

spravodlivosť a právny štát

Štefan Hríb: Čo očakávame v najbližších štyroch rokoch v oblasti spravodlivosti? Ja mám k tomu štyri poznámky.

Po prvé, predsedom tejto vlády je Robert Fico. To samo osebe hovorí dosť veľa o spravodlivosti, ktorú môžeme očakávať. Jeho správanie z posledných troch rokov sa totiž dá zhrnúť do niekoľkých slov – aby bol omilostený, respektíve aby nebol obvinený a vyšetrovaný, urobí hocičo: preberie fašistický slovník, preberie proruský slovník, bude proti očkovaniu aj za očkovanie, bude klamať o hlave štátu a urážať ju. Za svoju vec je ochotný vymeniť všetky hodnoty. Beztrestnosť jeho klanu mu je nadovšetko, aj nad spravodlivosť. Slovensko pod jeho vedením teda nemôže byť spravodlivým štátom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite